Смолинський торфобрикетний завод -- один з двох, що лишилися на Чернігівщині. Фактично справа йшла до свідомого банкрутства, щоб потім дешево його приватизувати. Про це не раз писав "Голос України".

Однак небайдужі працівники заводу та місцеві політики не дали здійснитися  намірам і до справи порятунку заводу підключили обласну раду. Робоча група, очолювана заступником голови Арсеном Дідуром, проводила зустрічі з усіма зацікавленими сторонами, виїздила на підприємство і ось справа дійшла до підписання документа.

21 березня відбулося засідання робочої групи, на якому укладено меморандум про співпрацю між Чернігівською обласною радою, державним підприємством "Чернігівторф", трудовим колективом дільниці з видобутку та переробки торфу с.Смолин ДП "Чернігівторф" та Смолинською сільською радою. Чотиристоронній документ підписали заступник голови обласної ради Арсен Дідур, в.о. директора ДП "Чернігівторф" Юрій Бондаренко, голова Смолинської сільради Іван Смирнов та представник трудового колективу дільниці з видобутку та переробки торфу с. Смолин ДП "Чернігівторф", голова профспілкового комітету підприємства Валентина Огієнко. 

Серед основних узгоджених намірів -- підписання угоди про соціально-економічне співробітництво між ДП "Чернігівторф" та Смолинською сільрадою, укладання колективного договору з трудовим колективом, погашення заборгованості із заробітної плати працівників підприємства. А також згідно з галузевою угодою, колективного договору та за умови виконання Плану виробництва торфопродукції на дільниці з видобутку і переробки торфу заплановано збільшення заробітної плати працівникам виробничого підрозділу підприємства в с.Смолин. Крім того, визначено низку інших напрямів співробітництва, метою яких є створення умов для стабільної роботи підприємства, покращення виробничої бази та зменшення енергоємності виробництва торфопродукції. 

В свою чергу обласна рада взяла на себе зобов'язання сприяти розв'язанню проблем у фінансовій сфері підприємства, ініціювати розробку обласної цільової Програми "Торф Чернігівщини", проводити спільно з громадськістю моніторинг та контроль за виконанням обов'язків, погоджених в документі, тощо. 

Як наголосив заступник голови обласної ради Арсен Дідур, робоча група з розгляду звернення трудового колективу "Смолинського торфозаводу" ДП "Чернігівторф" продовжить роботу і здійснюватиме моніторинг виконання положень прийнятого меморандуму.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.

 

Голос України