Любеч на Чернігівщині -- селище з багатовіковою історією та безліччю стародавніх пам'яток. Для його відродження треба: якісна сфера послуг + трохи фантазії. На цьому акцентували увагу під час місцевого круглого столу, що зібрав представників влади, бізнесу та громадськості. До обговорення приєдналися і заступник голови -- керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. 

Історична довідка: слов'янські поселення на місці Любеча існували вже в перші століття нашої ери. Вперше його згадано в "Повісті минулих літ" під 882 роком, коли київський князь Олег захопив його й настановив тут свого посадника. У договорі Олега з греками під 907 роком Любеч значиться серед інших міст України-Русі. 949 року -- це велике торгове місто згадує візантійський імператор Костянтин VII Багрянородний у трактаті "Про управління імперією". 

В ХІ--ХІІ століттях Любеч став одним із найзначніших міст Чернігово-Сіверської землі. Наступні два століття він був центром удільного князівства. 1097-го відбувся Любецький з'їзд князів Київської Русі, який остаточно закріпив феодальний принцип "каждо да держить отчину свою". 

Славиться Любеч і духовною спадщиною, зокрема саме звідси родом засновник руського чернецтва святий Антоній Печерський -- у Любечі збереглася печера святого. Але зараз більшість пам'яток потребує ремонту, а деякі -- відбудови, а це значні капіталовкладення. 

-- Звичайно, культурна спадщина має бути доступна для всіх охочих з нею ознайомитися. Однак, інших людей варто зацікавити. Любеч має скористатися надбаним: цікаво презентована історія сформує бренд. Він заохочуватиме туристів, а ті залишатимуть тут гроші, -- переконана заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова. 

Валентин Мельничук наголошував на необхідності розвитку інфраструктури: туристичні центри мають бути прилаштовані до звичайних людських потреб. 

Також представники обласної влади спонукали любецьку громаду активніше брати участь у державних програмах та не боятися пробувати власні сили у міжнародних грантах. 

Згадувалося і про співробітництво з містами-сусідами. До слова, присутні на обговоренні представники міськради Славутича підтвердили свою готовність до співпраці та запропонували конкретні механізми взаємодії у сфері культури та соціальних послуг. Серед ідей -- і розробка туристичного маршруту ЧАЕС -- Любеч. 

За круглим столом шукали вирішення й інших проблем селища: розширення кладовища, узаконення сміттєзвалища. Говорили й про ремонт доріг та дитсадка. Втім, вирішенню більшості питань заважає відсутність Генерального плану забудови Любеча. 

У результаті обговорення було вирішено створити робочу групу з питань соціально-культурного розвитку селища, до складу якої увійшли представники місцевої громади, керівництва району та області. 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.

 

Голос України