Акцію протесту проти закриття навчального закладу під стінами райдержадміністрації у райцентрі Муровані Курилівці на Вінниччині провели учні і вчителі місцевої ЗОШ № 2.

— Наша школа зекономила півмільйона гривень, а її хочуть закрити, — розповіла директор Людмила Пушкар. — Про такий «подарунок» вперше дізналася на засіданні колегії районного відділу освіти. А колегію проводили саме на базі нашої школи, тобто кращого навчального закладу. Як відро води на голову вилили.
Представники батьківського комітету ходили на прийом до голови райдержадміністрації Сергія Ладана. Він обіцяв, що питання оптимізації детально вивчатиметься за участю всіх зацікавлених сторін і тільки тоді прийматимуть рішення. Начальник відділу освіти Петро Багрій запевняв колектив, що ніхто не збирається закривати школу.
— Після цього ми дізналися, що в обласний департамент освіти з району передали лист з пропозицією про закриття закладу уже з першого вересня нинішнього року, — продовжує директор. — У нас навчається понад 200 учнів. Їх планують перевести в школу № 1. Пояснюють це економією коштів. А наша школа протягом року зекономила 505 тисяч гривень. Насамперед на опаленні. У нас установлено твердопаливні котли, у приміщенні постійно тепло. Економимо на інших витратах. Навіть власні комп’ютери вчителі приносять на уроки. Ми вже продемонстрували економію, а тепер нас хочуть закрити, щоб економити? Парадокс!
До приміщення райдержадміністрації прийшли вчителі, учні, батьки дітей. Принесли діжки, палиці, діти били ними, як у барабани. Тут же були вже традиційні для акцій протесту шини. До протестувальників вийшли голова РДА Сергій Ладан, його заступник Валерій Козачишин та керівник відділу освіти Петро Багрій. Очільник району знову повторив, що питання уважно вивчається. При ухваленні рішення обов’язково врахують інтереси колективу. У райцентрі є ще два освітні заклади — школа № 1 та школа-інтернат. Директора ЗОШ № 2 дехто звинуватив в тому, що вона втягує у розв’язання проблеми учнів.
— Нинішнє покоління дітей виросло на двох Майданах, — каже пані Людмила. — Вони активніші, ніж вчителі та їхні батьки. Можна було б школярам заборонити приходити на площу. Нині у школі канікули. Та вони все одно б прийшли з батьками. Краще робити все організовано.

Вінницька область.

 

 

Під час акції протесту під стінами райдержадміністрації у райцентрі Муровані Курилівці.

Фото надано учасниками акції.