Наша газета не раз розповідала про скандальне будівництво в невеликому столичному дворику на вулиці Антоновича (колишня Горького), 12. Днями тут зібралася значна за кількістю і повноваженнями комісія, представники департаментів КМДА — благоустрою та охорони навколишнього середовища, земельних ресурсів, архітектури та будівництва, культурної спадщини, екологічної інспекції, архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) в Києві та небайдужі мешканці будинку. Не вистачало тільки одного учасника — організатора скандального будівництва. 21 березня мало відбутися чергове засідання суду про скасування декларації на реконструкцію двох гаражів площею 63,7 кв., виданої ДАБІ в Києві, але вкотре справу перенесли. Складається враження, що розгляд затягують.

А тим часом на будівництві робітники продовжують в’язати вузли на арматурі. Схоже, їх все важче буде розв’язати. Головний інспектор Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві Дмитро ГОЛІВЕЦЬ (на знімку в центрі) каже: «Коли суд призупинив дію нашого рішення про анулювання декларації, то він тим самим дозволив замовникові працювати далі. Зараз ми продовжуємо роботу з перевірки документації, контроль за будівельними роботами. Якщо виявляємо порушення — фіксуємо. Ми бачимо, що практично тут триває повномасштабне нове будівництво, але, на жаль, в нашому законодавстві чітко не позначено норми реконструкції у відсотковому відношенні від колишнього будівництва. Цим часто і користуються шахраї. Залишать п’ять відсотків фундаменту колишнього гаража, а потім над ним виростає п’ятиповерхова будівля. Якщо суд буде на нашу користь, тоді забудовник буде зобов’язаний відновити будівлю в попередніх розмірах і кількості поверхів. І я сподіваюся, що конфлікт буде вичерпано».
Департамент культурної спадщини КМДА склав припис про те, що цей об’єкт перебуває в історичній частині міста і є об’єктом охорони культурної спадщини. Отже, вимагається додаткове археологічне обстеження. При виїмці ґрунту з котлована була виявлена стародавня кладка арки. Своєю чергою, екологічна інспекція склала акт про незаконне вирубування кількох абсолютно здорових багаторічних дубів. То коли і де поставлять кому в нашому заголовку ті, хто зобов’язаний діяти за законом та приписами моралі і порядності?

Фото автора.