Зростання промислового виробництва у січні—лютому цього року майже на 8% та очікуване збільшення валового внутрішнього продукту минулого місяця на 1% — це реальні ознаки макроекономічної стабілізації. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Арсеній Яценюк, підкресливши при цьому, що для подальшої стабілізації економіки насамперед необхідна політична стабільність та політична відповідальність усіх демократичних сил.

«Це справді дуже позитивна новина, що вперше за останні три роки зафіксовано зростання промислового виробництва», — прокоментував глава уряду повідомлення Держслужби статистики та висловив переконання, що подальша макроекономічна стабілізація можлива лише за умови продовження розпочатих реформ.

У зв’язку з цим прем’єр наголосив на необхідності якнайшвидшого подолання політичної кризи. «Сподіваюся, що в найкоротші терміни політична криза буде вирішена. Я чітко заявляв про два шляхи виходу з політичної кризи, прийму будь-який із цих шляхів та очікую на подальші рішення і парламентської коаліції, і передусім найбільшої фракції Блоку Петра Порошенка, і персонально Президента», — сказав А. Яценюк.

Міністр фінансів Наталія Яресько, звітуючи про виконання Держбюджету за 2015 рік, назвала його і дуже складним, і дуже успішним. «Лише минулого року вперше за останні чотири роки ми змогли повністю виконати бюджет за доходами, ми провели бюджетну реструктуризацію, внаслідок чого було збільшено ресурс місцевих бюджетів, а також в умовах війни, економічної кризи та надзвичайного боргового навантаження ми профінансували усі основні потреби країни, включно з рекордними видатками на безпеку та оборону», — повідомила вона. За словами міністра, якщо казати простою людською мовою, це означає, що в усі попередні роки Україна жила в борг, витрачаючи значно більше, ніж заробляла, та перекриваючи різницю за рахунок кредитів. «До якогось часу це дуже приємний шлях, бо ні в чому собі не відмовляєш, підвищуєш зарплати і соціальні виплати більше, ніж зростають доходи. Але коли одного дня виявиться, що ти винен усім, а коштів для погашення боргу немає і через твою безвідповідальну поведінку вони навряд чи з’являться у майбутньому, тобі вже ніхто не позичатиме», — сказала Н. Яресько та зауважила, що саме це сталося з Україною, адже починаючи із 2004 року наші видатки постійно зростали більше, ніж доходи. 2005 року на обслуговування зовнішнього боргу спрямовувалося лише 0,5% ВВП, а минулого року ця цифра вже була сягнула 5%.

Не заперечуючи, що 2015 року доходи бюджету значною мірою збільшилися за рахунок девальвації гривні, міністр водночас не погодилася з тим, що девальвація вигідна для бюджету. «Той, хто так каже, забуває, що девальвація також призводить до значного збільшення виплат на обслуговування зовнішнього боргу», — зауважила міністр. При цьому Н. Яресько підкреслила, що без реструктуризації зовнішнього боргу тільки на його обслуговування у 2016 році потрібно було б виділити на 10 мільярдів гривень коштів і 54 мільярди гривень на погашення зовнішнього боргу.

А. Яценюк, оцінюючи фіскальну політику Мінфіну, назвав її єдино правильною. «Цього ніхто не робив упродовж двох десятків років, бо всі дуже переживали за власні політичні рейтинги», — резюмував він та наголосив, що саме завдяки проведеній урядом фіскальній стабілізації дефіцит Держбюджету зменшився в чотири рази — з понад 10% 2014 року до 2,5% 2015-го. Крім цього, обсяг валового зовнішнього боргу скоротився на 23,5 мільярда доларів США, або на 16,5%, а державний і гарантований державою борг зменшився майже на 7 мільярдів доларів США.

Учора біля будівлі Кабміну відбувся мітинг постраждалих від Чорнобильської катастрофи, які вимагали скасувати постанову уряду Азарова, за якою виплати чорнобильцям зменшили вдвічі.