На Івано-Франківщині створять 16 бюро з надання безоплатної правової допомоги. Сьогодні такі структури діють в обласному центрі, Калуші та Коломиї

 

Тему реформування Мін'юсту та доступність громадян до юридичних послуг обговорювали на засіданні прес-клубу реформ. Начальник головного територіального управління юстиції області Микола Станіщук повідомив, що вже запроваджено онлайн-сервіси. Завдяки ним, не виходячи з дому, можна замовити будь-яку адміністративну послугу, зокрема, електронний цифровий підпис, отримати доступ до державних реєстрів юридичних та фізичних осіб, державну реєстрацію актів цивільного стану. 

 

Новацією є також видача свідоцтв про народження дитини в пологових відділеннях лікарень Івано-Франківська. Проте згодом планується запровадження такої послуги в усіх районних центрах. 

 

На переконання юриста, функціонування кабінету електронних адміністративних сервісів, окрім зручності та ощадності, також мінімізує корупційні ризики під час отримання довідок чи дозволів, оскільки не потребує живого спілкування між заявником та виконавцем. 

 

У свою чергу, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Михайло Євчук розповів, що створення бюро значно спростить доступ до адвокатів громадян пільгових категорій, зокрема, осіб із числа малозабезпечених, інвалідів, учасників АТО та переселенців. 

 

Зважаючи на те, що не всі мешканці області мають можливість звернутися безпосередньо до установи через проживання у віддалених районах, розвиток їхньої мережі зумовить можливість отримання прикарпатцями гарантованої правової допомоги. 

 

За час функціонування трьох центрів їх послугами скористалися майже сім сотень жителів області. Здебільшого зверталися у соціальних та житлово-побутових питаннях. Новація подання заяви про одруження чи розлучення в електронному вигляді діє в Івано-Франківську з липня минулого року. За цей час послугою скористалися 75 осіб. Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану обласного управління юстиції Уляна Середжук каже, що це не є багато. Досі люди в таких важливих життєвих випадках не дуже користуються електронною системою і особисто звертаються в РАЦС.

 

У продовження теми М. Станіщук резюмував, що сьогоднішня робота територіальних управлінь юстиції певною мірою є пережитком минулого. Тому сьогодні в Україні й запроваджуються європейські практики, створюється розгалужена система правової допомоги, максимально проста та доступна для людей, щоб вони не тратили багато часу, ходячи чиновницькими кабінетами.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України