Державна програма «Українська книга» — єдина, в рамках якої за кошти бюджету друкуються літературні новинки та класика для бібліотек, схоже, так і не стала дієвим інструментом підтримки якісної української книги. Передусім через суб’єктивізм та завелику роль людського фактора при формуванні держзамовлення, що призводить до «дивних збігів» — деякі приватні видавництва, у тім числі й такі, що до цього не видали жодної книги, отримують із держскарбниці чималі суми, а підприємства з багатолітнім досвідом та високопрофесійними колективами залишаються без роботи. Або ж у програму включають нікому не відомих авторів, рівень письма яких залишає бажати кращого, а на узбіччі опиняються цікаві й актуальні літератори.

Цьогоріч на програму «Українська книга» передбачено 42 млн. гривень. На фінансування претендували 134 видавництва, що подали 1447 видавничих пропозицій, які 23 лютого розглянула колегія Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Проект рекомендованого до друку переліку книг є на сайті відомства. Втім, процес формування книжкового держзамовлення, як і перелік видань, вельми занепокоїв членів Ради директорів державних видавництв, що звернулися з листом до голови Держкомтелерадіо та колегії цього відомства з проханням втрутитися. Видавці звертають увагу на те, що майже п’яту частину коштів, передбачених державою на підтримку української книги, мають отримати фірми, прямо чи опосередковано пов’язані з Олександром Красовицьким. Зокрема, ТОВ «Видавництво Фоліо» (Харків, власник О. Красовицький) — 3, 532 млн. грн.; ТОВ «Фоліо» (Харків, власник О. Красовицький) — 1,211 млн. грн.; ТОВ «Факт» (співвласник Людмила Гудзинська, бізнес-партнер О. Красовицького по літературній агенції «Час читати») — 1,196 млн. грн.; ТОВ «Бібліотекар» (Харків, власник — Лада Красовицька) — 1,121 млн. грн.; ТОВ «Літературна агенція» «Час читати» (власники Л. Гудзинська, О. Красовицький) — 1, 030 млн. грн. У списку є ще дві фірми — ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «Орбіта» та ТОВ «ЮФ «Кордон», які мають отримати понад 1 млн. державних грошей. Власник першої — бухгалтер видавництва «Фоліо», друге планує випустити впорядковану О. Красовицьким збірку «Класична перекладна дитяча поезія та проза в ілюстраціях українських художників».
Тим часом десять держпідприємств («Дніпро», «Мистецтво», «Світ», «Веселка», «Україна», «Карпати», «Каменяр», «Музична Україна», ДНУ «Енциклопедичне видавництво» та ін.), що подавали 168 книжкових пропозицій, за рішенням колегії можуть розраховувати на стільки ж, як і група «Фоліо» — на 8,8 млн. грн.
Не менше дивує, що держава довіряє свої гроші видавцям, які не мають жодного успішного книжкового проекту. «Цього року до таких видавництв, як ТОВ «Побутелектротехніка», ПП «Агентство по розповсюдженню друку», ТОВ «Імекс-ЛТД», додалися ГС «Національний фонд Великої української енциклопедії», «Українські пропілеї», що, не видавши жодної книги, невідомо чому мають переваги над іншими видавцями», — підкреслює у листі Рада директорів державних видавництв. Цікаво, що співвласником фірми «Українські пропілеї» (має отримати 850 тис. грн.) є «Фонд сприяння розвитку мистецтва» (засновник Анатолій Толстоухов). Тут планують видавати те, що вже побачило світ в інших видавництвах.
Спонукає до роздумів і те, що гроші з бюджету (480 тис. грн.) має отримати зареєстрована 2015-го громадська спілка «Національний фонд Великої української енциклопедії», одним із її засновників, як наголошує інтернет-видання «Детектор медіа», є Профспілка письменників України, яку очолює Оксана Герман — дружина начальника управління видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Олексія Кононенка. При тім колегія не взяла до уваги проекти, запропоновані ДНУ «Енциклопедичне видавництво», зокрема довідники та енциклопедії.
«Детектор медіа» нагадує і про скандал, до якого був причетний пан Кононенко минулого року. Тоді видавництво «Веселад», засноване Тарасом Бубновим (за даними ЗМІ — пасинком начальника управління видавничої справи та преси), за рішенням Держкомтелерадіо мало отримати близько мільйона. І лише після оприлюднення цієї інформації «Веселад» виключили з програми. Ні до того, ні після ця фірма не видала жодного тому. Чимало запитань викликає і те, що цьогоріч колегія не взяла до уваги такі цікаві книжкові проекти, як перший том Франківської енциклопедії (до 160-річчя Івана Франка), «Есеї про Леся Курбаса» (до 100-річчя Молодого театру), низку видань до 25-річчя незалежності України та про видатних діячів УНР, книгу кримськотатарською «Крим, який ми любимо» тощо. Зате в переліку є книга московського письменника Віктора Бонч-Баггоута. Проігноровані й проекти відомих видавництв, чия продукція є окрасою міжнародних виставок, як-от «Видавництво Старого Лева», та пропозиції переможців конкурсу «Краща книга України», серед яких ТОВ «Українська прес-група» і «Адеф-Україна» (тут планували видати унікальну факсимільну книгу Ольги Косач (матері Лесі Українки) «Украинский народный орнамент: вышивка, ткани, писанки»).
По коментар ми звернулися до заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака.
— До проекту переліку видань, безперечно, буде внесено зміни, — сказав він. — Уже в понеділок має відбутися засідання експертної ради Держкомтелерадіо, які, розглянувши усі пропозиції та зауваження, приймуть остаточне рішення щодо програми «Українська книга».