Увага громадськості була прикута у вівторок, 29 березня, до засідання так званого Верховного суду Криму, де розглядалася апеляція захисту з продовження арешту фігурантів «справи 26 лютого». Це заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також активісти Мустафа Дегерменджи та Алі Асанов. Першого обвинувачують в організації масових безладів біля стін кримського парламенту 26 березня 2014 року. Тоді в протистоянні проросійських і проукраїнських сил загинуло двоє, а тілесні ушкодження дістали кілька десятків чоловік.

Прогнозовано, що винними хочуть виставити представників Меджлісу кримських татар, а не на той момент партії «Русское единство». Її представники через добу, 27 березня 2014 року, стали головними призвідниками, які сприяли відторгненню Криму від України.
У вівторок, 29 березня, суд мав розглянути апеляції адвокатів, але судове засідання перенесли вже на першу декаду квітня. Що вимагали адвокати? За словами Миколи Полозова, який виступає захисником Ахтема Чийгоза, незаконно його підзахисний перебував під арештом протягом кількох діб, оскільки суд «прострочив», можливо, і навмисно терміни перебування Чийгоза під вартою.
Як уже повідомляв «Голос України», судове засідання в справі «26 лютого» почалося торік взимку. Пізніше, після кількох засідань, суд ухвалив рішення про спрямування справи на дорозслідування, оскільки обвинувачення, по суті, не навело жодного конкретного факту й доказів провини підсудних. Але, проте, троє фігурантів: Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджи й Алі Асанов залишилися під арештом. У слідчому ізоляторі Сімферополя вони перебувають уже більше року.

Сімферополь.

Фото автора.