Cпівробітники Чернігівської митниці ДФС виявили порушення під час митного оформлення обладнання для виробництва пластикових виробів, яке ввозилося з Китаю для однієї з фірм. За документами, які декларант надав до митного оформлення, вантаж значився як «Екструзійна лінія у розібраному стані модель JC-EPE 135-90 Квт» вартістю 35 тисяч доларів США.
Митники провели перевірку та виявили, що маркування, заявлене у митній декларації, не відповідає маркуванню на товарі. Крім того, встановили, що, окрім заявленої в документах екструзійної лінії, фактично ввезено ще й інші незадекларовані агрегати. Уникли декларування три виробничі машини: для ламінації, для різки та гранулятор, — кожна з яких здатна виробляти готову продукцію незалежно одна від одної. Про це повідомив сектор комунікацій головного управління ДФС у Чернігівській області.
Митники порушили адміністративну справу та скерували її до суду. Але суд першої інстанції ухвалив рішення закрити провадження. І тут було б цікаво дослідити — які такі безкорисливі мотиви змусили суддю закрити очі на порушення митного законодавства...
Проте апеляційний суд Чернігівської області, розглянувши скаргу керівника митниці, скасував попередню постанову, визнав керівника фірми винним у скоєнні правопорушення та наклав на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів (що підлягали декларуванню), а це понад 2,75 мільйона гривень, з їх конфіскацією на користь держави.