Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:

— Центральна виборча комісія на замовлення влади позбавила двох народних депутатів Миколу Томенка та Єгора Фірсова мандатів на підставі рішення з’їзду партії «Блок Петра Порошенка», який відбувся у таємному режимі. Рішення ухвалювалося майже миттєво: у п’ятницю з’їзд, у понеділок — рішення ЦВК. Хочу нагадати, що 18 вересня 2015 року з’їзд Радикальної партії прийняв рішення про позбавлення мандата одного з народних депутатів, який нині сидить у секторі БПП. З вересня минулого року ЦВК відмовляла нам у прийнятті рішення щодо позбавлення його мандата. От вам подвійні стандарти. Ще один факт. Із серпня минулого року, коли помер наш колега Ігор Єремеєв, ЦВК досі не призначила вибори на його окрузі. От вам потрійні стандарти. Чому ЦВК їх демонструє? Бо вона незаконна, термін повноважень членів комісії сплив у 2014 році. Я звернувся до Вищого адмінсуду України про визнання протиправною бездіяльність Президента, який, відповідно до Конституції, мав би внести подання про зміну членів ЦВК. Незважаючи на те, що рішення суду вже є півроку, Президент не виконує своїх конституційних обов’язків. Чому? Тому що ЦВК виконує незаконні команди адміністрації Президента, позбавляє незаконно мандатів, а ті, кого влада купує «тушками», і досі залишаються депутатами...

Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:

— За підсумками 2015 року Україна стала лідером за рівнем інфляції серед 225 країн із показником 49 відсотків. Така оцінка — це підсумок роботи уряду та коаліції. Це доказ того, що проводжувана політика не має нічого спільного з реальним життям українців. Правляча коаліція привела країну до банкрутства. Це відчув кожен мешканець на власній кишені. Уже другий місяць тривають торги за портфелі в уряді. Коаліція намагається самозберегтись, змінивши прем’єра та знявши з себе відповідальність. У цій ситуації ми вважаємо справедливим відправку уряду у відставку, а Верховну Раду — на вибори.

Єгор ФІРСОВ, позафракційний:

— Що насправді відбулося? Якщо ви думаєте, що нині образили декілька народних депутатів і позбавили їх мандатів, то ви глибоко помиляєтеся. Насправді корупціонери намагаються повернути парламент до банального політичного рабства. Щоб продовжувати грабувати, вони повинні мати кишеньковий парламент. Рішення з’їзду БПП абсурдне так само, як рішення членів ЦВК, повноваження яких сплили ще у 2014 року. Упевнений, що сьогодні відхід від принципів демократії парламентаризму — це відхід від політики євроінтеграції, адже кріпосного права у Європі вже давно немає. Ця історія продемонструвала ще одну глибоку політичну проблему — у країні відсутні справжні політичні партії... Упевнений, що парламент ще отримає реальні політичні партії, які представляють інтереси людей. Це обов’язково буде, без цього Україна ніколи не стане європейською. Тому боротьба за Україну лише починається. Ми ще повернемося!

Максим БУРБАК,  «Народний фронт»:

— Без розв’язання існуючої ситуації країна скута по руках і ногах. Ми вітаємо рішення наших колег з БПП оголосити прізвище свого кандидата на посаду Прем’єр-міністра. Але це лише перший крок. Тому друге завдання, яке стоїть перед нами, — це формування міцної дієздатної коаліції. Саме тому фракція «Народного фронту» ухвалила рішення ініціювати зустріч за участю Президента, прем’єра, глави парламенту та фракцій демократичних сил, які готові стати учасниками цієї нової коаліції. Має відбутися відверта розмова, без політиканства та здобуття тимчасових вигод. Третє. Нова коаліція має спиратися на ефективну Коаліційну угоду і ми готові працювати над її формуванням. Четверте. Має бути представлена повноцінна програма дій уряду. П’яте. Україна повинна побачити новий склад Кабміну.

Василь ГУЛЯЄВ, «Відродження»:

— Одна із основних проблем, які нині турбують населення, — плата за комунальні послуги. Коли я був сільським головою, міг вирішити всі проблеми — відремонтувати дорогу, полагодити приміщення. Але на посаді народного депутата не можу впливати ні на що. Прошу підтримати нашу постанову № 4218, яка реально зменшить вартість комунальних послуг на місцях. Ми пропонуємо внести мораторій на підвищення цін до 2018 року, провести аудит і знизити їх, якщо є така можливість. А також пропонуємо ввести програму енергоефективності ЖКГ. Купівля бойлерів — це не вирішення проблеми.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, «Воля народу»:

— Аналізуючи порядок денний, можна дійти висновку, що в нашій державі все добре. Але це не так. Ми повинні створити єдину команду, яка виведе країну з прірви. Саме над створенням команди національної єдності заради майбутнього України, я б так її назвав, нам потрібно працювати. Ми звикли вірити, що хтось приїде і зробить всю роботу за нас. Але півтора року нинішнього уряду показали — ми помилялися. Жоден іноземець не буде настільки вірним Україні, як українець. Хочу застерегти коаліціантів від стратегічної помилки, яку ми вже допускали — не беріть на посади міністрів західних гастарбайтерів, хай хоч з якими досягненнями!

Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:

— Політична криза очевидна. Усі кулуарні переговори, які нині ведуться, замикаються на тому, що дві найбільші фракції — «Народний Фронт» і Блок Петра Порошенка — поміняються місцями в президіях уряду і Верховної Ради. Якщо ми хочемо зберегти цей парламент, а нині про це багато говорять, хоч я й не поділяю такої думки, нам потрібно створити 10—15 ультимативних вимог, які треба провести до будь-якого нового формування коаліції, і які стосуються життя людей. Необхідно піднімати сільське господарство, вирішувати соціальні питання, треба зробити все, щоб наші родини не вбивали тарифами. Пропоновані зміни не мають декларувати єдність олігархів із політиками. Коли це все буде зроблено «авансом», тільки тоді варто говорити про збереження парламенту.

Юрій ЛУЦЕНКО, Блок Петра Порошенка:

— Відповідальність — ключовий принцип, за допомогою якого можна і треба вирішити нинішню глибоку кризу. Люди прямо вимагають покласти край політичному хаосу, особистим і груповим амбіціям, які вже п’ятий тиждень поспіль тримають у заручниках країну. Смертельний вірус, що раз за разом знищував українську державність, цього разу має бути подоланий. Ми вітаємо рішення «Батьківщини» про відновлення коаліції «Європейська Україна». Вважаємо, що після внесення Президентом конституційного подання, парламент має невідкладно розглянути питання про призначення нового Прем’єр-міністра. Хвора країна не може чекати. Сподіваюся, оновлена коаліція зможе працювати на благо держави і людей.

Олег БЕРЕЗЮК, «Самопоміч»:

— Олігархічна державна система продукує бідність і злидні, незахищеність і хвороби. Вона служить не людям, а тим, хто використовує державний бюджет. На людях заробляють надприбутки, а гроші використовують, щоб купити собі місця в наступному парламенті. Вибори в Чернігові, на Волині та у Кривому Розі — це пілотні мегауспішні проекти того, як купуються місця в парламенті. Ми вважаємо, що реальна олігархічна більшість має взяти відповідальність і очолити уряд, який вона експлуатує. Люди повинні знати, хто за це відповідає. Маємо прийняти закон про пропорційні вибори за відкритими списками. Звертаю увагу, що в ЦВК і досі не покарано нікого, хто порушував чинний закон... Наостанок висловлю сподівання, що нині цей зал звільнить Генерального прокурора.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.