У Вінниці з дна Південного Бугу підняли на поверхню конструкцію найбільшого у нашій державі світломузичного фонтана. За роботою баштового крана, встановленого на плавучій баржі, спостерігали з набережної чимало городян. «Фонтан для нас став окрасою міста, це — об’єкт, до якого виявляємо цікавість не тільки ми, вінничани, — розповів Микола Пустовіт. — Милуватися водограєм приїздять туристи з інших міст держави. Відкриття і закриття його роботи відбувається за участю відомих музичних колективів та виконавців. Це свято, під час якого на набережній збираються, без перебільшення, тисячі людей».

Нинішнє відкриття фонтана заплановано на 20 квітня. До того часу фахівці готуватимуть до роботи конструкцію, що встановлюється безпосередньо на воді в руслі Південного Бугу. Розміщено фонтан неподалік центрального мосту в обласному центрі. Його технологічна особливість в тому, що на зиму все обладнання занурюють на дно річки.
За оцінками експертів, вінницький фонтан входить в десятку кращих видовищних водограїв світу. Для його роботи використовують «живу» воду Південного Бугу. Висота центрального струменя досягає 65—70 метрів, розмір водного проекційного екрана — приблизно 16 метрів заввишки і 45 метрів завширшки, фронтальний розліт води — 140 метрів. Зображення на екрані утворюється завдяки лазерним променям і бризкам та піною води, «розфарбованими» у кольори веселки. Загалом уже створено 14 програм: вісім коротких, тривалістю 5—6 хвилин, інші тривають по 20 хвилин. Кожна з них має відповідний музичний супровід — від класичної і народної музики до сучасної. У вересні 2016-го виповниться п’ять років з часу відкриття вінницького фонтана.

Вінниця.