Центр для переселенців з Донецької і Луганської областей відкрито у райцентрі Ямпіль на Вінниччині за підтримки ЄС, програми розвитку ООН та коштів місцевого бюджету.

 

На знімках: під час урочистого відкриття Центру для переселенців, створеного у прикордонному з Молдовою містечку Ямпіль на Вінниччині.

 

Фото з сайту Вінницької ОДА.

 

Для створення Центру реконструювали частину готелю «Дністер». У ньому 13 двомісних кімнат, хол, дві спільні кухні, ванні кімнати, санвузли. Всі приміщення обладнанні сучасною технікою та меблями. У будівлі зроблено євроремонт, замінено на енергозберігаючі вікна і двері, встановлено нову систему опалення, водопостачання та водовідведення, виконано оздоблювальні роботи.

 

– Ті, хто через бойові дії на Донбасі змушений був залишити свої домівки і приїхати у нашу область, повинні відчувати підтримку, – зазначив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. – Якщо раніше у рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» будувала водогони, купувала шкільні автобуси, освітлювала населені пункти, то тепер витратили кошти для створення «даху» для приїжджих з Донбасу.

Вдячні партнерам за підтримку. Такими заходами на практиці стверджуємо, що Україна – єдина держава.

 

За словами посадовця, обласна влада має на меті запропонувати керівникам проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» програму будівництва житла для тимчасово переселених осіб. Це питання залишається найбільш наболілим.

 

– Допомога внутрішньо переселеним особам та відновлення соціальної інфраструктури є нашим першочерговим завданням, – наголосила представник Проекту ЄС та програми розвитку Проекту ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», Світлана Слабінська.

 

Мешканка з Єнакієво на Донеччині Марія Слободянюк, яка приїхала у місто над Дністром, не скупилася на гарні слова. «Наша родина дякує за підтримку і допомогу у започаткуванні на новому місці підприємницької справи, – сказала у своєму виступі пані Марія. – Для нас гостро постало питання житла. Будинок, який винаймаємо, треба звільнити. Якщо отримаємо місце у новому Центрі, то, повірте, цифра «13», бо ж саме стільки в ньому кімнат, нас не злякає».

До слова сказати, на Вінниччину прибули з Криму та Донбасу майже 15 тисяч внутрішньо переселених осіб.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область

 

Голос України