Уже 25 років видумуємо свій «медичний велосипед», а тепер із «грузинською фарою»!

Не маю нічого проти грузинського народу, швидше, навпаки — симпатизую. Але чому не запросили спеціаліста з Польщі чи, наприклад, із Латвії? Чи не тому, що в Польщі за допомогою ЄС отримали чітку дорожню карту реформування медичної галузі відповідно до вимог ЄС, яка вимагає конкретного фінансування і конкретних схем, за якими міняємо структуру надання меддопомоги&
Був у Польщі за запрошенням ПАУСІ перед вступом її в ЄС — люди працювали спокійно і чітко за зрозумілими схемами, прозорими і доведеними як до спеціалістів, так і до громадян.
А у нас поки що ясно одне: хтось хоче максимально вивести медичну галузь із бюджетного фінансування та направити ці кошти в інші потоки.
Швидку медичну допомогу почали реформувати, більшість рішень та структурних змін у схемах надання медичної допомоги було прийнято правильно, але на цьому все зупинилося. Тому кошти, техніка та дорогі медикаменти використовуються нераціонально, а дорогі лікарські засоби, особливо в сільських районах, списуються та пропадають дарма в нашій бідній країні...
Наступним етапом повинні бути зміни в структурі районних та міських лікарень шляхом створення потужних приймальних відділень із діагностичною та невідкладною медичною допомогою, яка має здійснюватись виключно за бюджетний рахунок. Створення таких відділень важливо ще й для надання медичної допомоги великій кількості пацієнтів у випадку масових прийомів під час аварій, катастроф тощо. Такі приймальні відділення мають широкий критий під’їзд для вільного підходу й відходу великої кількості автомобілів, можливість безперешкодно евакуювати пацієнтів для надання невідкладної допомоги на колісних ношах і організують свою роботу за принципом «Emergency Department».
Кажучи зрозумілою мовою, ці відділення виконують роль приймального, діагностичного і реанімаційного чи лікувального відділення зі встановлення діагнозу і переведення пацієнта у спеціалізоване відділення. А наші приймальні відділення відіграють роль бюрократичних реєстраторів і статистів.
Усі, хто імітує керування медициною з «радянськими категоріями» з організації охорони здоров’я, хоча б іноді заглядайте в Інтернет, а ще краще — поїдьте в Польщу і подивіться, що і як треба трансформувати. Кажу це відповідально, бо бачив практичну медицину в США, Австралії, Польщі, Угорщині, Болгарії та інших країнах, маю практичний досвід роботи в Україні 36 років.
Лише створивши «Emer-gency Department», треба переходити до трансформування стаціонарних відділень районних та міських лікарень. Для початку потрібно зменшити дільниці сімейних (дільничних) лікарів. До речі, це додаткові робочі місця для лікарів стаціонарів, що будуть скорочені.
Далі схема така: сімейні лікарі не лише обслуговують хворих на зменшеній дільниці, а й продовжують вести своїх хворих у міському загальнотерапевтичному стаціонарному відділенні до 100—150 ліжок, де працює посилений склад молодшого медперсоналу та завідувач (досвід Клівленда, штат Огайо, США). До цих відділень направляють хворих як сімейні лікарі, так і приймальний покій (після стабілізації стану хворих та в разі відсутності показів для лікування в спеціалізованих відділеннях).
У разі виникнення показів хворі таких стаціонарів переводяться до спеціалізованих відділень, де їх ведуть уже лікарі цих стаціонарів (хірургічні, урологічні, неврологічні і т. п. чи комбіновані відділення, наприклад хірургічного профілю). Після короткого, але достатнього для переведення на амбулаторне лікування хворі виписуються із стаціонару та проводять лікування за двома потоками — амбулаторно в поліклініці, в тому числі денного перебування, та в стаціонарах удома, для яких необхідний транспорт для до-
правлення дільничних медсестер до пацієнтів додому, де вони можуть виконувати призначені лікарем ін’єкції та внутрішньовенні інфузії, пройшовши для цього відповідну підготовку.
Лише в таких умовах може бути скорочення стаціонарів. І ще, в Польщі під час аналогічної трансформації зняли всі «совкові» обмеження на кількісні навантаження сімейного лікаря, встановивши лише якісні та зарплату тисяча доларів на місяць за прийом трьох осіб на день протягом місяця. Пропорційні підвищення зарплати здійснено і для решти медперсоналу.
Думати, що європейське реформування медицини можна здійснити, не заплативши мінімуму, — дурна спроба. Усе це викличе прихований, що вже йде, та явний спротив медперсоналу, який загальмує такі необхідні реформи в медицині.

Іван ОСАДЦІВ, лікар-гематолог, завідувач поліклінічного відділення Центру радіаційного захисту населення.

Чернігів.

Фото надано автором.