У Комітеті з питань правової політики та правосуддя відбувся круглий стіл «Правові засади досудового врегулювання спорів та альтернативні способи їх вирішення». Захід, в якому взяли участь народні депутати, представники органів державної та судової гілок влади, міжнародного та вітчизняного експертного середовища, громадських об’єднань, комітетом проведено за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції та виконання рішень судів Ігор Алексєєв, зазначив, що сьогодні важливо визначити, на якому етапі нині в Україні перебувають позасудові механізми врегулювання спорів, які є пріоритети для врегулювання, які вже є потенційно сильні сторони для впровадження додаткових ініціатив, зокрема, щодо впровадження інституту медіації спочатку у комерційних справах, а потім, можливо, і в кримінальному провадженні.

Міжнародний експерт Тетяна Кисельова у своєму виступі привернула увагу до питання конституційних засад альтернативного врегулювання спорів, його співвідношення з міжнародними стандартами. Вона зазначила, що спори у світі врегульовуються механізмами медіації та третейським судочинством. Обидва механізми не є частиною правосуддя і не можуть бути правосуддям, яке є діяльністю державних органів. «Альтернативне врегулювання спорів жодним чином не обмежує конституційних прав громадян, але сприяє досягненню мети правосуддя», — зазначила вона та звернула увагу на рішення Конституційного Суду від 2002 року. Це рішення має значення для медіації, оскільки будь-яке досудове врегулювання спорів за волевиявленням суб’єктів є правомірним. Це вмикає «зелене світло» для розвитку третейського судочинства і медіації.

У свою чергу координатор проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх сказав, що ОБСЄ вважає розвиток медіації одним із важливих пріоритетів. «Нашим завданням є допомагати Україні виконувати свої зобов’язання, які вона взяла на себе в рамках нашої організації, і дотримання цих зобов’язань у сфері верховенства права. У судовій сфері медіація має великий потенціал, у тому числі і в тому, щоб допомагати уникати довготривалих складних судових процесів і, отже, знімати навантаження на судову систему. Важливо також створити регуляторну базу для діяльності в цій сфері, оскільки судді вже почали займатися медіацією, але без певних зафіксованих правил. ОБСЄ вважає медіацію дуже важливим елементом, який може допомогти досягти більшої безпеки як на міжнародній арені, так і на рівні країни в житті звичайних громадян. Професійно підготовлені медіатори справді можуть допомогти вирішувати багато конфліктів і, зрештою, ми сподіваємося, що якісний закон у цій сфері дасть можливість збільшити кількість професійних і навчених медіаторів», — зазначив Джефрі Ерліх.

Під час круглого столу обговорювали також питання застосування примирних процедур у позасудовому врегулюванні спорів в Україні, переваги такого врегулювання, систему його методів: перші результати, виклики і майбутнє, доцільності запровадження інститутів позасудового врегулювання спорів в Україні як процедур, альтернативних судовому розгляду, та відповідного законодавчого регулювання, позасудового врегулювання спорів державними органами.

За повідомленням Інформаційного управління Верховної Ради.