Шляхи розвитку співробітництва органів місцевого самоврядування України і Туреччини у сфері туризму обговорили під час розширеного засідання Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. У заході взяла участь і делегація з Туреччини, зокрема мери деяких міст, бізнесмени, представники громад та інші.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій подякував дружній країні за підтримку і готовність допомогти Україні.
«Хочу побажати, щоб наша співпраця була не лише в дискусіях і в обміні досвідом, а й у більш тривалих консультаціях із виходом на реальний результат. У нас є велика політична воля до співпраці», — наголосив Андрій Парубій. Перед двома країнами, за його словами, стоять однакові виклики, багато спільного в історії і звершень у майбутньому. А нині Україна «переживає війну проти агресора, з яким і Туреччина має «труднощі», і «усвідомлює, наскільки небезпечні і жорсткі є Путін і російська агресія».
Крім того, парламентарій зазначив: «У Туреччині все зроблено для того, щоб турист почувався вільно і йому хотілося не тільки залишитися відпочивати у країні, а й повернутися до неї ще раз». Він поділився, що вражений розвитком туристичної індустрії країни Чорноморського басейну, і перші теплі слова, якими зустрічають мандрівників гіди: «Дякуємо, що для відпочинку ви обрали нашу країну». Турецька влада готує інфраструктуру, звільняє на деякий час від податків і створює привабливі умови для інвесторів. Бо туризм — одна з галузей поповнення бюджету. А Україна, за словами, Першого заступника голови Верховної Ради, має великі можливості для розвитку туризму, але, на жаль, не використовує їх. Отже, досвід Туреччини дуже важливий.
Голова комітету Артур Палатний нагадав, що у столиці саме триває міжнародна туристична виставка, яка має велике значення для розвитку туризму в державі і встановлення співпраці між представниками туристичної індустрії з різних країн. «На цій виставці Україна представляє власний продукт та презентує свої регіони, і, навпаки, представники туристичної індустрії різних країн представляють можливості подорожей для українців», — констатував він і додав, що Україна за своїм потенціалом для розвитку туристичного та курортно-рекреаційного бізнесу має надзвичайно привабливі умови: вигідне геополітичне становище, географічне розташування, історичне перехрестя європейських доріг та наявність унікальних у європейському і світовому масштабах культурних і природних об’єктів.
Насправді в нашій державі є багато ресурсів для розвитку туризму, поділилася секретар Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова. Приміром, природні, астрономічні, історичні, культурні, медичні. І нині потрібно створити важелі для мотивації інвесторів. Оскільки туристична галузь, за її словами, може приносити прибутки на мільярди доларів США. Однак для цього Україні не вистачає досвіду і вміння себе презентувати.
Під час засідання зазначалося також, що доцільно було б рекомендувати, зокрема, Кабінету Міністрів України до 1 листопада 2016 року розробити проект заходів щодо забезпечення інвестиційної привабливості України у сфері туризму.

Вл. інф.