На що витратити п’ять мільйонів гривень з бюджету Вінниці – вперше визначають не депутати, а громада шляхом голосування, яке розпочалося 1 квітня і триватиме протягом десяти днів.

 

Участь в голосуванні може взяти кожен бажаючий – через Інтернет на офіційному сайті міськради (www.vmr.gov.ua) або, заповнивши анкету в одному з трьох «Прозорих офісів» міста. Залучити містян до розподілу частини бюджетного «пирога» запропонував міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Депутати підтримали його проект «Бюджет громадських ініціатив», виділили для цього п’ять мільйонів гривень. Суть проекту проста і зрозуміла: спершу вінничанам запропонували назвати найбільш нагальні потреби, а також повідомити, чи готові особисто взяти участь у вирішенні проблеми. Мешканці міста внесли 174 проектні пропозиції, 80 з них експертна рада відібрала для голосування. Всі вони представлені на сайті міськради, а також у паперовому варіанті у «Прозорих офісах» міста. Голосувати можна двічіодин раз за малий проект (вартістю до 200 тисяч гривень), другий – за великий (до одного мільйона гривень). Проекти-переможці втілять у життя за передбачені п’ять мільйонів гривень.

 

– Переважна більшість громадських ініціатив спрямована на благоустрій міста, – зазначила заступник міського голови Галина Якубович. – Є немало креативних ідей. Наприклад, обладнання дитячого автомайданчика, де малюків навчали б правилам поведінки на вулицях міста. Також вінничани хочуть мати базу прокату велосипедів.

 

За словами пані Якубович, частина пропозицій, які не ввійшли до переліку голосування, будуть реалізовані на умовах співфінансування – за кошти громадян і бюджету. «Залучення громадян до розподілу бюджету є інструментом прямої демократії, – каже міський голова Вінниці Сергій Моргунов. – Ми запозичили цю справу у друзів-поляків. Наприкінці минулого року затвердили положення про проект «Бюджету громадських ініціатив», а тепер реалізуємо його на практиці».

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України