На Прикарпаття з дводенним візитом прибули керівники спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Делегати вивчали стан реалізації проектів, що фінансуються Євросоюзом. 

 

Коментуючи мету приїзду, директор згаданої Програми в Україні Янтомас ХІЄМСТРА (на знімку в центрі) повідомив, що передовсім їх цікавить: у який спосіб  ініціатива, що фінансується ЄС, допомагає громадам не очікувати змін на краще, а самим робити ці зміни. Також гості хотіли переконатися, що мобілізація громад навколо проектів приносить конкретні результати. 

 

Саме ці питання обговорювались під час зустрічі гостей з головою обласної ради Олександром СИЧЕМ та першим заступником голови ОДА Сергієм БАСАРАБОМ. Насамперед вони зауважили, що минулоріч область була в авангарді залучення коштів ЄС серед інших регіонів держави.

 

Серед прикладів продуктивної співпраці було названо міста Надвірна та Коломия, котрі завдяки донорській допомозі проекту створили 10 ОСББ, та перелічено проекти, які вдалось зреалізувати у населених пунктах восьми районів. 

 

Дякуючи партнерам, С. Басараб висловив сподівання, що європейська спільнота допоможе вирішити й найбільшу екологічну проблему краю -- переповнений хімічними відходами Домбровський кар'єр в Калуші. О. Сич, у свою чергу, розповів, що керівництво ради здійснює системні об'їзди районів, щоб побачити, як виконуються роботи на об'єктах, фінансованих як програмами Євросоюзу, так і обласним бюджетом. 

 

Також задля налагодження ефективнішої міжнародної співпраці в обласній раді створили нову депутатську комісію з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму і аналогічний відділ в апараті представницького органу. Відповідно набирають на роботу нових людей зі знаннями іноземних мов, міжнародного протоколу, європейського правового поля та європейської проектної практики. 

 

До слова, в Проекті ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" за час реалізації першої та другої фаз взяли участь майже півтори сотні прикарпатських громад. У рамках третьої фази, яка впроваджується упродовж 2014--2017 років, реалізуються 32 проекти на суму 13 млн. гривень

 

Також візитери організували в Івано-Франківську національний круглий стіл на тему: "Розумні міста та електронне урядування". Учасники заходу шукали нові рішення для покращення співпраці між громадянами країни та її урядами, ділилися власним досвідом щодо запроваджених новацій. 

 

Міський голова обласного центру Руслан МАРЦІНКІВ розповів про європейську практику залучення активної громади до розподілу бюджетних коштів, так званий "бюджет участі", який був прийнятий сесією міської ради. Йшла мова і про програму розвитку місцевого самоврядування, де будинкові комітети, ОСББ, громадські організації, які працюють при школах та закладах культури, мають змогу реалізувати свої проекти. Також дводенна дискусія включала відвідини комунальних об'єктів, які уже діють на принципах "розумних міст", як-то: енергоефективність, система роздільного сортування сміття тощо.

 

Довідково

 

Третя фаза проекту впроваджується протягом 2014--2017 років із загальним бюджетом 23.8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) та ПРООН (800,000 євро). Ним охоплено 25 малих міст у 12 областях України.

 

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України