Палке обговорення в колах творчої інтелігенції, науковців, журналістів триває після презентації на Кіровоградщині книжки кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка «Українська отаманщина 1918—1919».

У виданні висвітлено явище отаманщини в Українській революції періоду третьої російсько-української війни 1918—1919 років. Тут подано цілісне бачення цього драматичного національного феномена. Книжка допомагає зрозуміти, чому отаманщина та повстанство — це явища подібні за формою, але відмінні за змістом. Для підготовки цього видання автор опрацював 519 архівних та опублікованих джерел, документів, періодичних видань, мемуарів, монографій, статей та дисертацій.
«Перше відчуття від книжки — відторгнення... Я була закохана у романтизм Холодного Яру, організовувала там дитячі табори, походи, а тут автор жорстко і безжально розтинає це явище, показуючи його різні аспекти, ставить, як лікар, його діагноз...» — таке враження від прочитаного у громадської діячки, голови ГО «Спільна дія» Ірини Малик.
Отаманщина в українській історії — явище особливе, каже журналістка, письменниця Світлана Орел. На крутих історичних поворотах з’являлося немало самородків-лідерів, які вміли гуртувати людей і впливати на них. За радянських часів це явище замовчували. Не дивно, що з настанням незалежності отамани вийшли на авансцену української історичної пам’яті. Нині настав час глибше осмислити це явище, що й зробив у своїй праці «Українська отаманщина...» Юрій Митрофаненко.
Директор видавництва «Імекс ЛТД», у якому вийшла презентована книжка, Тамара Саміляк запропонувала започаткувати цілу серію популярних видань «Українські отамани».

Сам автор (на знімку) зазначив: «Наше завдання — бути отаманами, але не хворіти на отаманщину, відкинути розбрат, роз’єднаність, зарозумілу амбітність».

Кіровоград.

Фото зі сторінки Юрія Митрофаненка у Facebook.