На Прикарпатті з дводенним візитом побували керівники спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Коментуючи мету приїзду, директор згаданої програми в Україні Янтомас Хіємстра повідомив, що передусім їх цікавить, як ініціатива, яка фінансується ЄС, допомагає громадам не очікувати змін на краще, а самим їх творити. Також гості хотіли переконатися, що мобілізація громад навколо проектів приносить конкретні результати.
Саме ці питання обговорювали під час зустрічі гостей з головою обласної ради Олександром Сичем та першим заступником голови ОДА Сергієм Басарабом. Передусім вони зауважили, що минулоріч область була в авангарді залучення коштів ЄС серед інших регіонів держави.
Серед прикладів продуктивної співпраці було названо міста Надвірна та Коломия, які завдяки донорській допомозі проекту створили 10 ОСББ, та перелічено проекти, які вдалося реалізувати у населених пунктах восьми районів.
Також гості організували в Івано-Франківську національний круглий стіл «Розумні міста та електронне урядування». Учасники заходу шукали нові рішення для покращення співпраці між громадянами країни та її урядом, ділилися власним досвідом щодо запроваджених новацій. Також дводенна дискусія передбачала відвідування комунальних об’єктів, які уже діють на принципах «розумних міст».
До слова, у Проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за час реалізації першої та другої фаз взяли участь майже півтори сотні прикарпатських громад. У рамках третьої фази, яка триватиме протягом 2014—2017 років, буде реалізовано 32 проекти на 13 мільйонів гривень.

Івано-Франківська область.