На чотири роки і шість місяців позбавили волі активіста Майдану з Вінниці Юрія Павленка. Такий вирок винесла суддя Вінницького міського суду Ірина Курбанова. Павленка звинуватили в організації та участі у масових заворушеннях 6 грудня 2014 року під стінами Вінницької облдержадміністрації.

Історика за фахом, випускника Вінницького державного педагогічного університету, Юрія Павленка затримали 8 грудня того ж 2014 року. Розслідування провели за місяць, у суді справу розглядали півтора роки. Упродовж цього часу підозрюваний перебував під вартою. Спершу йому інкримінували наругу над державними символами — коли 6 грудня активісти, яких не пропускали на сесію облради, силою здолали міліцейський кордон і увійшли до будівлі, Павленко зняв з стіни портрет нинішнього глави держави і розірвав його.
Представникам прокуратури вдалося довести в суді, що портрет не є державним символом. Адвокат засудженого Олексій Бонюк наголошує, що Павленко не чинив спротиву міліції, тим більше не застосовував при цьому зброю, в чому його також звинувачували. За словами адвоката, захист подаватиме апеляцію на рішення судді Ірини Курбанової. Також нагадав, що Європейським судом із захисту прав людини прийнята до розгляду скарга про незаконне утримання Юрія Павленка під вартою.
Захисник активіста звернув увагу, що суд переносив терміни оголошення вироку. Його текст суддя Ірина Курбанова зачитувала понад дві години. Коли ж вона виходила з приміщення, на неї чекали активісти, підтримати Юрія Павленка до Вінниці з’їхалися представники з різних міст. Дехто з них став жбурляти у суддю те, що мав у руках чи кишенях. Охорона судді відкрила над її головою парасольку.

Вінниця.