Минулої суботи в Полтаві відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Його присвятили досвіду та проблемам формування й виконання місцевих бюджетів області в умовах реформування міжбюджетних відносин.

У згаданому заході, крім народних обранців і представників профільних міністерств та відомств, узяли участь керівники регіону, його найбільших міст, депутати обласної ради. Тож ішлося фактично про відпрацювання оптимальної моделі фінансових взаємовідносин між центром і регіонами в контексті децентралізації влади. Тим паче, що Полтавщина, де на сьогодні створено вже 14 об’єднаних територіальних громад, стала одним із лідерів цього процесу. Одна з них — Шишацька — згуртувала одразу 11 колишніх сільських рад. Сумарний річний бюджет останніх становив 40 мільйонів гривень. Після згаданого об’єднання кошторис нової громади збільшився до 70 мільйонів гривень. А значить, з’являються кошти на втілення в життя вагомих інфраструктурних проектів, у тому числі ремонти доріг, важливих соціальних об’єктів, які раніше були просто «непідйомними» для «відокремлених» сільрад.

При цьому бюджетний комітет парламенту, за свідченнями його представників, усіляко підтримував і підтримуватиме такі позитивні зміни, завдяки яким торік в Україні фінансові ресурси місцевих громад зросли на 42 відсотки (понад 24 мільярди гривень). До того ж досить гостро постала проблема ефективного використання таких коштів. Адже у скарбницях деяких міст, селищ, сіл так звані вільні залишки стають хронічними, а керівники органів місцевого самоврядування за інерцією продовжують нарікати на обмеженість фінансування зі столиці... Тож голова комітету Андрій Павелко та його колеги-депутати закликали своїх партнерів на місцях активніше освоювати наявні кошти, виявляти більше ініціативи та розпорядливості.

Адже йдеться насамперед про будівництво та оновлення об’єктів соціальної інфраструктури їхніх громад. На Полтавщині є позитивні приклади відповідальної спільної роботи. Зокрема, завдяки тісній співпраці народних депутатів од регіону та керівників місцевої влади тут нарешті завершують спорудження «довгобуду з бородою» — комплексу обласного протитуберкульозного диспансеру. Водночас у Полтаві з залученням коштів держбюджету починають реконструювати будівлю обласного кардіологічного диспансеру. Та й на ремонт доріг із державної скарбниці регіону цьогоріч виділяють одну з найбільших «профільних» часток — 251 мільйон гривень.

На виїзному засіданні комітету не обійшлося, звісно, без обговорення нинішніх «найгарячіших» для органів місцевого самоврядування фінансових проблем. Зокрема, тих, які стосуються забезпечення грошовими ресурсами закладів професійно-технічної освіти, субвенцій на гарантоване законодавством перевезення пільговиків, у тому числі учасників АТО, пропозицій стосовно перерахування громадам, які потерпають від діяльності нафтогазовидобувних компаній, п’ятивідсоткової частки рентних платежів. Народні депутати повідомили про те, що законопроекти, покликані ліквідувати ці та інші подібні фінансові «тромби», відпрацьовані в їхньому комітеті. Деякі з них вже підтримані парламентом, окремі потребують доопрацювання задля того, щоб згадані проблеми були вирішені системно вже найближчим часом.

— Нагадаю, що наш комітет найактивніше сприяв тому, щоб загальнодержавний Фонд регіонального розвитку запрацював за принципом формульних розрахунків, а не в ручному режимі, як було раніше, — зазначив, підбиваючи підсумки виїзного засідання у Полтаві, Андрій Павелко. — Ще торік ми разом із представниками відповідних структур у центрі й на місцях відпрацювали систему фінансової децентралізації, яка дала регіонам значні додаткові ресурси. Саме за ці гроші органи місцевого самоврядування тепер мають змогу ремонтувати дороги, школи, лікарні, не випрошуючи потрібних їм коштів у «дядьків» із Києва. Перші позитивні результати таких змін є. Тож продовжуватимемо цю роботу задля розвитку наших громад і надалі.

Полтава.

 

 

Під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету в Полтаві.

Фото автора.