Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству фінансів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Державній фіскальній службі підготувати проект закону щодо скасування імпортного ввізного мита на вживані автомобілі. «До мене надійшло сотні листів, і люди вважають, що це буде правильний крок для того, щоб зняти навантаження на громадян та збільшити можливості для придбання автомобілів», — сказав він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. Водночас глава уряду наголосив, що відповідне рішення має поширюватися на всі вживані автомобілі, окрім авто походженням з Російської Федерації.

Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі та Торговий представник України мають невідкладно опрацювати механізм заборони придбання нафтопродуктів у Росії. «Ми запровадили низку санкцій стосовно Російської Федерації, проте один з основних елементів — закупівля нафтопродуктів — чомусь не потрапив до санкційного списку. Тому я прошу опрацювати механізм заборони придбання нафтопродуктів з країни-агресора, якою є Російська Федерація», — наголосив А. Яценюк.

Міністр соціальної політики і праці Павло Розенко поінформував про плановане з 1 травня цього року підвищення соцстандартів. Мова йде про підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімального розміру пенсій, а також не забуваймо, що з 1 травня набуває чинності частина Закону «Про державну службу», яка стосується оплати праці держслужбовців», — повідомив він.

Прожитковий мінімум з 1 травня планується підвищити на 5,2 відсотка, і для працездатних осіб він становитиме 1450 гривень (збільшення на 70 гривень), для осіб, які втратили працездатність, — 1130 гривень, для дітей віком до 6 років — 1228 гривень та для дітей віком від 6 до 18 років — 1531 гривню (збільшення на 80 гривень).

Підвищення мінімальної зарплати та посадового окладу стосуватиметься трьох мільйонів працівників бюджетної сфери. «Мінімальна заробітна плата підвищується на 5,2 відсотка, проте посадовий оклад працівника першого тарифного розряду збільшується на 6,5 відсотка. Це означає, що ми скорочуємо розрив, який склався протягом останніх семи років між першим тарифним розрядом і мінімальною заробітною платою», — зазначив міністр та висловив переконання, що найближчим часом буде виконано норму закону, яка передбачає, що перший тарифний розряд має дорівнювати мінімальному розміру заробітної плати.

Загалом з 1 травня підвищені соцстандарти мають отримати 10 мільйонів громадян, з яких 3,5 мільйона — це працівники бюджетної сфери та 6,5 мільйона пенсіонерів. А ухвалена Кабінетом Міністрів постанова чітко вказує, що керівникам закладів бюджетної сфери не потрібно чекати відомчих наказів для підвищення виплат. «Вони мають забезпечити підвищення заробітних плат своїм працівникам, внісши зміни до штатного розпису своїми наказами», — зазначив П. Розенко.

Звертаючись до усіх власників підприємств та профспілок, прем'єр нагадав, що держава взяла на себе дуже великі витрати державного бюджету, коли вдвічі зменшили податок на заробітну плату, а тому справедливо очікує від суб'єктів підприємницької діяльності конкретних рішень щодо збільшення рівня заробітних плат на підприємствах. «Те, що майже вдвічі знижено податок на заробітну плату, істотно змінило фінансовий стан підприємств, у них стало більше грошей, що мало безпосередньо вплинути на всіх працівників цих підприємств, щоб їм підвищили заробітну плату», — сказав А. Яценюк та доручив підбити перші підсумки економічної ефективності від зменшення майже вдвічі єдиного соціального внеску.