Київ підтвердив узяті на себе зобов'язання з нерозповсюдження ядерної зброї, продемонстрував бажання жити в мирі і розвивати мирну науку. На цьому наголосив посол США в Україні Джеффрі ПАЙЄТТ під час відкриття 42-го засідання Адміністративної Ради Українського науково-технологічного центру (УНТЦ), присвяченого святкуванню 20-ї річниці цієї міжурядової організації.

 

"Український уряд постійно підтримує ініціативу нерозповсюдження ядерної зброї, і, як нагадав президент Порошенко на минулому саміті (з ядерної безпеки у Вашингтоні. -- Авт.), Україна відмовилася від ядерної зброї й цим зробила значний внесок у зміцнення безпеки...", -- відзначив Джеффрі Пайєтт. Він подякував українському урядові за двадцятирічну підтримку діяльності Українського науково-технологічного центру, який доклав багато зусиль "задля того, щоб знання про зброю масового знищення не потрапили в погані руки". Наша країна позбулася не тільки ядерної зброї, а й високозбагаченого урану, в обмін на який мала отримати низькозбагачений уран та допомогу у створенні в Харківському фізико-технічному інституті дослідної установки "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, яка керується електронним прискорювачем". На проект США надали 73 млн. доларів. Нещодавно Петро ПОРОШЕНКО та Джеффрі Пайєтт брали участь в контрольному запуску установки. "Джерело нейтронів" дасть змогу проводити сучасні дослідження в різних галузях науки та техніки, роззувати проблеми атомної енергетики, отримувати практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості.

 

Український науково-технологічний центр сприяє розвитку міжнародної співпраці та посиленню конкурентоспроможності нашої науки. "Починаючи з 1995 року УНТЦ надав Україні 230,7 млн. доларів допомоги, -- зазначив заступник міністра освіти і науки України Максим СТРІХА. -- Організація також закуповує для українських наукових установ сучасне обладнання. Останніми роками понад 60 одиниць такого обладнання було з успіхом використано для наших проектів". Фінансовою допомогою УНТЦ не обмежується -- проводить для науковців тренінги з патентного права, стратегічного планування, бізнес-адміністрування та комерціалізації розробок, трансферу технологій.

 

Голова Представництва ЄС в Україні ЯН ТОМБІНСЬКИЙ нагадав, що нині міжнародна спільнота стикається з новими викликами і загрозами, тож має обов'язок допомагати всім, хто прагне "використовувати інтелектуальний і технологічний потенціал для того, щоб зробити світ кращим". "Тому я дуже пишаюся тим, що ЄС разом зі США та іншими країнами, насамперед Швецією, зробили свій внесок у заснування науково-технологічного центру в Україні", -- наголосив він.

 

Від початку метою центру було "стримання поширення знань, пов'язаних зі зброєю масового знищення" через надання допомоги колишнім фахівцям ВПК, які мали переорієнтуватися на роботу в цивільному секторі. Проте 2013 року концепцію розширили. Тепер УНТЦ має "сприяти миру на землі та процвітанню через послаблення впливу хімічного, біологічного, радіоактивного та ядерного ризику шляхом надання підтримки цивільній науці та науково-технічному партнерству і співробітництву, що спрямовані на врегулювання загроз світовій безпеці та сприяння нерозповсюдженню ядерної зброї".

 

УНТЦ було створено відповідно до Договору, підписаного 1993 року Україною, Канадою, Швецією та США. Повною мірою центр запрацював 1995 року. Три роки потому до цієї угоди приєднався Євросоюз, який замінив Швецію. Закордонні учасники договору були донорами УНТЦ. Утілювати проекти центру допомагала також Японія. З часом до угоди приєдналися Азербайджан, Грузія, Молдова та Узбекистан, які разом з Україною отримали на фінансування своїх проектів загалом 274 млн доларів США. Починаючи з 1995 року шляхом надання грантів УНТЦ профінансував понад 1700 спільних науково-дослідницьких проектів та залучив до своєї діяльності майже 21 тисячу науковців.

 

Анна СМІЛЯНСЬКА.

 

Голос України