Спалах лейкемії на Чернігівщині пов’язують із Чорнобильською аварією

 

За останні три місяці до Чернігівської обласної дитячої лікарні потрапили семеро дітей з діагнозом «гострий лейкоз» та один хворий з гострою лейкемією. Для лікарні це стало, якщо і не надзвичайною ситуацією (головний лікар — досвідчений організатор медицини Олександр Карета — тримав напохваті окремий стерильний бокс для таких випадків), то дуже тривожним явищем.

 

Для порівняння: за 2014 рік на лікуванні було 13 дітей з онкологічними захворюваннями, а за минулий — 17.


«Характерних симптомів хвороби не існує, — каже заступник головного лікаря з медичної частини Ольга Іванова. — Але незрозумілі підвищення температури, збільшення лімфовузлів, в’ялість, втрата апетиту, слабкість потребують діагностики». Тому вона радить батькам не залишати поза увагою такі ознаки — вони можуть бути сигналом страшної хвороби.


Лікар-гематолог, голова міської екологічної асоціації «Зелений світ» Іван Осадців пов’язує раптовий спалах лейкемії з наслідками Чорнобильської аварії: «Це саме діти тих дітей, які під час вибуху отримали йодний удар. І якби попередня влада прислухалася до рекомендацій вчених-екологів та вживала хоча б елементарних заходів, такого масового випадку захворювання не було б».


А я пригадав, як довго і безуспішно «Зелений світ» домагався введення у шкільне та дитсадкове харчування йодованої солі — дійшло до того, що тодішня очільниця управління охорони здоров’я назвала такий крок... порушенням прав споживача. Зате не вважала порушенням так звану медичну реформу, яка зводилася до банального закриття дільничних лікарень та фельдшерсько-акушерських пунктів.


...Вилікувати цих дітей, за умови ранньої діагностики, цілком можливо, але ліки дуже дорогі. На сьогодні в Чернігівській обласній дитячій лікарні відсутні деякі препарати для лікування саме онкохворих дітей.


Лікування дітей здійснюється за рахунок державної програми «Спеціалізовані заходи щодо медичного забезпечення дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання». Проте ні торік, ні вже у 2016-му область не отримала централізованої поставки лікарських засобів за державні кошти згідно з заявкою минулого року.


У Чернігівській обласній дитячій лікарні є 15 дитячих гематологічних та 7 дитячих онкологічних ліжок. Рятують життя малюків три дитячі гематологи та лікар-онколог. В окремих випадках лікування проходить у дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» та в Українському спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення. Але ж знову питання в ліках...


Зважаючи на таку критичну ситуацію, управління охорони здоров’я облдержадміністрації неодноразово зверталося до Міністерства охорони здоров’я України з проханням невідкладно вирішити питання забезпечення онкохворих дітей області життєво необхідними препаратами. Відповіді не дочекалися. І ось тепер — «аварія».


Обласна дитяча лікарня використовує залишки стратегічного запасу ліків, які створив передбачливий головлікар Олександр Карета. Але проблема не зникає. «Враховуючи, що немає поставок, асортимент медикаментів зменшується. Якщо в інші роки у нас було 60 видів цих препаратів, то тепер — лише 21. Утім, ми продовжуємо виконувати вимоги протоколів щодо лікування онкогематологічних дітей», — каже лікар.
І тут знову на допомогу прийшли волонтери — у приміщенні обласного товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка відбулася прес-конференція, що дала старт акції «Онкометелики». Мета — зібрати кошти, доки держава не проведе належні тендери та не розв’яже проблему. Адже хворі діти чекати не можуть. І хоча лікар-гематолог Іван Осадців переконаний, що на волонтерів, на гроші звичайних людей і так багато чого навішано, але рятувати дітей треба сьогодні.


...Їй 10 років, вона любить іноземні мови, журналістику і мріє мандрувати. Вона хоче побачити Америку. У школі випускала стінгазету і добре вчилася. У відділенні майже кожен день з нею сидить вітчим, оскільки мама також лікується в Ніжині. Щомісяця їй потрібні ліки на суму майже 35 тисяч гривень. І лікування не менше 5 місяців. Вікторія Дема — так звуть дівчинку — робить фігурки — оригамі, що стануть подарунками для її однокласників. Це все, чим вона може нагадати про себе.

Чернігів.