Уже більше тижня лихоманить Волинську митницю. Рішенням загальних профспілкових зборів з 30 березня її колектив запровадив так зване тихе оформлення, коли митні процедури виконуються у межах встановлених законодавством часових нормативів. Такі дії відомі в міжнародній практиці як «італійський страйк», або робота — за по правилами (без ініціативи). Як наслідок — кілометрові черги на кордоні, зірвані строки поставок товарів зарубіжним партнерам, невиконання міжнародних договірних зобов’язань. Так колектив протестує проти призначення виконуючим обов’язки начальника митниці Олександра Шавлака, який до цього керував Чернігівською митницею.

Там були випадки незаконного вивезення великої партії бурштину через митний пост «Нові Яриловичі», що на кордоні Чернігівської області з Республікою Білорусь. Тож його поява на Волині насторожила. Адже саме через Ягодин пролягає найкоротший шлях бурштинової контрабанди. Звичайно, навішувати ярлики новопризначеному виконуючому обов’язки поки що немає підстав, однак методи його керівництва заслуговують на увагу Державної фіскальної служби. До речі, свого часу мали місце акції протесту проти призначення Олександра Шавлака на посаду виконуючого обов’язки начальника Чернігівської митниці. Враховуючи останні події на Волині, це мало б насторожити керівників ДФС України.
28 березня відбулися профспілкові збори Волинської митниці, на яких були присутні 407 працівників із 637, що перебувають у штаті. На зборах звучала нещадна критика  дій нового керівника насамперед в кадрових питаннях: нібито необґрунтовані зміні штатного розпису, запрошення на керівні посади великої кількості працівників з Чернігівської митниці. Присутній на зборах голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик чітко висловив свою позицію стосовно цієї ситуації. Зокрема, він сказав, що виконуючий обов’язки, який на посаді лише десять днів, не мав би змінювати штатну структуру, оскільки він не поспілкувався з колективом, не провів жодної наради, не вивчив специфіку митниці. Тому робити висновки, що митниця потребує зміни кадрової структури і люди, з якими він навіть не спілкувався, не можуть виконувати свої обов’язки, просто неправильно. Однак Олександр Шавлак того ж дня ввів нову штатну структуру.
— Звертаючись до Володимира Гунчика, ми просимо не розривати колектив, який має певні здобутки, — каже заступник начальника митного поста «Волинь-центральний» Світлана Бондарчук. — Ніколи в попередні роки митниця не давала за місяць більше 300 мільйонів гривень надходжень у бюджет. А наші конкретні результати свідчать, можемо давати й 500 мільйонів, і до цього прагнемо. Зокрема, по митному посту «Волинь-центральний» (колишній «Ягодин») за місяць давали приблизно 30 мільйонів платежів, в березні вже досягли суми в 147 мільйонів гривень.
— Голова ОДА тоді закликав знайти компроміс, закликав виконуючого обов’язки поспілкуватися з колективом, не руйнувати ту штатну структуру, яка була тільки місяць назад введена, не звільняти людей, — продовжує Світлана Бондарчук. — Однак жодного діалогу не відбулося. Просимо дати можливість очолити цей колектив ефективному керівнику з нашого колективу, який нікуди не втече, який через два місяці знову не поміняється, а який тут залишиться і відповідатиме за кожне прийняте рішення.

Волинська область.

 

 

Учасники розпочатої 4 квітня в прикордонному селі Римачі Любомльського району безстрокової акції протесту активістів області проти призначення Олександра Шавлака виконуючим обов’язки начальника Волинської митниці.

Фото з інтернет-видання «Волинські новини».