Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції заслухав інформацію про ситуацію на ПАТ «Укргазвидобування» — втручання у його господарську діяльність і тиск з боку окремих народних депутатів України.


Ще торік нове керівництво компанії «Укргазвидобування» заявило, що на компанію начебто здійснюється тиск з метою укладати корупційні угоди та лобіювання інтересів окремих посередницьких структур з боку двох народних депутатів від «Народного фронту». Депутатів було також запрошено на засідання комітету, однак вони не прийшли. Голова комітету Сергій Соболєв заявив, що комітет завжди готовий надати депутатам можливість виступити.


Голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко відзначив, що це — стратегічне підприємство, адже власний видобуток газу є кроком до енергонезалежності. Він розповів, що коли прийшов працювати на цю посаду з червня 2015 року, компанія перебувала у плачевному стані -значне падіння виробництва, хоча місячний оборот компанії становить майже 2 мільярди гривень, а на рахунку було всього 500 тисяч гривень. «Компанія була «наскрізь пронизана корупцією. Ми побачили багато корупційних схем довкола договорів спільної діяльності, закупівлі обладнання за ціною, завищеною у рази», — сказав О. Прохоренко. Керівник компанії стверджував, що нині в компанії триває модернізація та співпраця з європейськими структурами, а тендери і закупівлі проводяться прозоро на відкритому конкурсі, завдяки чому зменшується собівартість газу. Торік було видобуло 14,5 мільярда кубометрів газу та сплачено понад 20 мільярдів гривень податків. Проте керівник «Укргазвидобування» звинуватив окремих народних депутатів та правоохоронні органи — прокуратуру, СБУ, фіскальні служби — у тиску на підприємство та спробах дискредитувати нову команду, не розслідуванні старих корупційних справ.


Найяскравіші приклади корупційних схем в «Укргазвидобуванні», які наводилися на засіданні комітету, — проведення у травні 2015 року тендера для закупівлі колтюбінгового обладнання (для прочистки свердловин) за участю компаній-посередників із Сейшельських островів та закупівля морської установки для Полтавщини (де взагалі немає моря) за майже шість мільйонів доларів. У вересні 2015 року було проведено новий тендер за участю семи іноземних виробників, і колтюбінгове обладнання було придбане вже за 3,5 мільйона гривень. Однак, як стверджував керівник «Укргазвидобування», після останнього тендера розпочалися перевірки та кримінальні справи, а старі тендери вже нікого не цікавлять.


Заступник голови СБУ Сергій Базюк поінформував, що СБУ не проводила перевірку і немає кримінальних проваджень щодо компанії «Укргазвидобування», а лише виконала п’ять доручень у рамках двох проваджень, які перебувають у Національній поліції та Генеральній прокуратурі, й коментувати дії слідчого та кримінальні справи не має повноважень. В. о. Генпрокурора Юрій Севрук надіслав до комітету листа, що обговорення кримінальних проваджень виходить за межі повноважень парламентського антикорупційного комітету. Представники Генпрокуратури традиційно не приходять на засідання антикорупційного комітету.


Перший заступник голови Державної фінансової інспекції Олександр Шкуропат повідомив, що за дорученням Кабміну «Укргазвидобування» було включено до переліку ТОП-20 підприємств, які підлягають перевірці, однак підприємство спочатку допустило ревізорів на об’єкт, але потім відмовило, аргументуючи це тим, що перевірка проводиться повторно. Виникла також колізія — державне підприємство за рішеннями судів фактично визнано не державним, і нині на ньому проводять тендери не за законом про державні закупівлі, а за власними правилами, оголошуючи тендери лише на своєму сайті. Основні виявлені порушення були пов’язані з державними закупівлями — на суму майже 300 мільйонів гривень. Представник Державної фіскальної служби запевнила, що служба готова провести аудит компанії й допомогти новому керівництву компанії у виявленні старих корупційних схем. Інші представники правоохоронних органів також говорили про готовність до співпраці.


Народні депутати наголошували на тому, що правоохоронні органи мають розслідувати факти корупції на підприємстві, зокрема, й під час державних закупівель. Олег Барна заявив, що вбачає спроби штучного доведення «Укргазвидобування» до банкрутства, щоб потім приватизувати компанію.


Вікторія Войціцька повідомила, що звернулася до НАБУ щодо політичного тиску на компанію. А голова комітету Сергій Соболєв (на знімку) запропонував створити у парламенті Етичний комітет, як у конгресі США: коли є скарги на депутатів, їх розглядає етичний комітет, але не у складі членів парламенту, а експертів.

 


За підсумками засідання комітет ухвалив звернення до НАБУ та до інших правоохоронних органів із проханням поінформувати про підсумки розслідування звернень та кримінальних справ щодо діяльності ПАТ «Укргазвидобування».


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.