Під такими гаслами вчора в столичному парку імені Тараса Шевченка зібралися студенти на попереджувальну всеукраїнську акцію протесту (на знімку). Обурені «наступом на свої права», вони вимагали належного фінансування вищої освіти. Звідти рушили в урядовий квартал — висловити протест владі. Координатором заходу виступила ФПУ, а ініціаторами — студентські профспілки та Профспілки працівників освіти і науки України.

«Влада звужує права громадян України на безплатну, доступну, якісну вищу освіту, — вважає заступник голови галузевої профспілки Сергій Романюк. — Це доводить презентований 31 березня на колегії МОН законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)». Спасибі, що хоча б повідомляють про наміри. Але ідея така: стипендіальним забезпеченням (академічними стипендіями) охоплювати лише 15—20 % студентів-бюджетників на денній формі навчання (при цьому першокурсників у першому семестрі взагалі позбавити такої можливості). Ще 30 відсоткам пропонують надавати пільгові кредити на проживання та побутові потреби в обсязі мінімальної академічної стипендії. Щоб діти ці кошти були змушені повертати». Принципи нарахування соціальної стипендії фактично не змінюються.
В умовах економічної кризи та зубожіння населення запроваджувати такі нововведення неприпустимо, вважають профспілки. І нагадують, що за чинним законодавством академічну стипендію мають платити не менш як двом третинам студентів і не більш як 75% на кожному курсі.
Тим часом у МОН кажуть, що йдеться лише про проект документа, який обговорюється. Напередодні акції очільник міністерства Сергій Квіт запевнив, що видатки на стипендії не зменшуватимуть. Спростувала ці чутки на своїй сторінці у Фейсбуці і перший заступник міністра освіти Інна Совсун. МОН справді розробляє законопроект, який має змінити модель фінансування вищої освіти. Зокрема, «планується виділити гроші на стипендії в окремий соціальний фонд» — щоб відокремити від коштів на зарплати, «комуналку», інші потреби університетів, пояснила вона. З 12 мільярдів загальних видатків на вищу освіту з держбюджету на стипендії припадає 4—5 млрд. (30—40 %). Наразі не планується зменшення обсягу грошей на такі виплати — йдеться тільки про чітке розмежування між академічними (за навчальні досягнення) та соціальними (для соціальної підтримки студентів) стипендіями, — пояснила вона. Крім того, будь-які зміни в нарахуванні стипендій (якщо їх ухвалять) стосуватимуться лише тих, хто вступатиме до вишів у майбутньому.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.