Сівбу цукрових буряків на Вінниччині завершують у спеку – протягом останніх днів температура повітря сягає плюс 20–23 градусів. Завершити посівні роботи ще потрібно на майже дев’яти тисячах гектарів цукристих із загальної площі 51 тисяча гектарів.

 

Навіть фахівці з великим досвідом не пригадують таких високих температурних режимів у час весняної сівби. Добре, що на бурякових площах вчасно закрили вологу. Аграрії висловлюють припущення, що її вистачить для гарних сходів рослин. Як вони розвиватимуться далі, залежатиме від того, чи прошумлять над полями травневі дощі.

 

Загалом площа під цукрові буряки у нинішньому році зменшиться приблизно на дві тисячі гектарів. Керівник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола НЕЇЛИК пояснює це суттєвим здорожчанням вартості затрат при вирощуванні солодких корінців. На один гектар необхідно витратити 30–35 тисяч гривеньНа початку року в регіоні планували засіяти площу у 60 тисяч гектарів, але у багатьох господарствах або нема такої кількості грошей, або просто не хочуть ризикувати.

 

– Щоб мати достатню кількість сировини для виконання квоти на виробництво цукру, цукрозаводи закуповуватимуть її в сусідніх областях, – уточнює Микола Неїлик. – Для цього укладено договори з аграріями на вивезення буряків від сусідів із площі 6,5 тисячі гектарів. Таким чином буряки на переробку поставлятимуть із загальної площі 57–58 тисяч гектарів. Навіть при скороченні посівів цукристих в області, солодких кристалів буде зварено понад 300 тисяч тонн. Такої кількості солодкої продукції не виробляють у жодному іншому регіоні держави.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України