Перше місце у Всеукраїнському конкурсі проектів Малої академії наук за напрямом «Технічні науки: конструювання» виборола одинадцятикласниця Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу гімназії-інтернату — школи мистецтв з Олександрії Анна Пуляєва.

 

Талановита учениця запропонувала спосіб отримання електроенергії з димових труб промислових підприємств, розроблений під науковим керівництвом учителя фізики Олександра Мірошниченка.


Винахід спрямований на виробництво дешевої електроенергії та подолання загрози збільшення на Землі середньорічної температури через парниковий ефект, спричинений атмосферними викидами. Головною ідеєю роботи переможниці «Збільшення ККД тепло-електростанцій шляхом використання іонізованих продуктів згоряння палива» є використання для видобутку електроенергії відходів виробництва, а саме атмосферних викидів.


Розроблений юним науковцем модуль для генерації електричного струму з іонізованого середовища дасть змогу частково розв’язати проблему енергозабезпечення, оскільки завдяки йому виробництво електроенергії відбуватиметься напряму від її джерел — іонізованого повітря з вихлопних труб великих підприємств, димарів приватних будинків. Такий спосіб виробництва електроенергії підвищить коефіцієнт корисної дії промислових підприємств та сприятиме самозабезпеченню енергоресурсами. А за наявності джерела іонізації повітря в опалювальний сезон модуль можна використовувати як систему автономного енергозабезпечення приватного будинку. 


Пристрій, що складається з двох пластин-магнітів, пластин—збирачів заряду та блоку накопичування струму, пропонується встановлювати в газовивідних трубах промислових підприємств та теплових електростанцій. Також планується розробка пристрою схожого принципу дії для видобутку електроенергії з іонізованих рідин.


Анну Пуляєву відзначили дипломом та додали 20 додаткових балів до результатів її ЗНО. Два вищі навчальні заклади, Київський політехнічний інститут та Київський національний університет імені Шевченка, запросили дівчину на навчання та запропонували на вибір п’ять факультетів: ядерна фізика, матеріалознавство, енергетика, фізика, прикладна фізика.


За перемогу в фіналі МАН талановитій школярці також має бути передбачена Президентська стипендія, яку глава держави затверджує окремим указом. А тим часом секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вручив Анні Пуляєвій подяку РНБО (на знімку).

 


Є сподівання, що і важливий винахід, і сама винахідниця не залишаться поза увагою рідної держави та не стануть здобутком іноземних компаній, як це на жаль, часто відбувається.

Кіровоградська область.


Фото з сайту «Моя Олександрія».