Не так давно в Києві заявив про себе новий театральний колектив. У його назві, як і в назві першої вистави, кидається у вічі деяка надмірність англійських слів. Театр називається «New Stage» («Нова сцена»), а перша вистава іменується «Just Marrіed» (тобто «Молодята» — те, що американці пишуть на весільних автомобілях). Сам театр — україномовний, а згадана «іншомовність» його афіші, можливо, натякає на певні драматичні колізії. Річ у тім, що ініціатори створення цього мистецького колективу раніше працювали у Донецькому національному муздрамтеатрі. Це — режисер Ігор Матіїв, сценограф Андрій Романченко та Ольга Байбак, а також Олена Хохлаткіна (зараз актриса столичного театру ім. І. Франка) та Ольга Заворотько. Тобто в «чужомовності» є ніби свій підтекст: ми знову разом, але все-таки не вдома, і ми для вас — усе одно що незнайома абетка. До речі, решта учасників вистави — молоді київські актори, яких глядач знає переважно по телесеріалах, а не по сцені, отже, вони також своєрідні just marrіed, молодята, з якими ще належить знайомитися публіці (зокрема, це зірка серіалу «Хазяйка» Сергій Радченко, а також Аліна Разуменко, Юлія Гершанік, Ольга Гришина, Юлія Заремба, Андрій Корженевський, Анна Кузіна, Руслан Мірошниченко, Інна Приходько, Богдан Юсипчук).


Постановник Ігор Матіїв відомий передусім виставою «Тьотя Мотя прієхала» за комедією «Мина Мазайло» М. Куліша на донецькій сцені. Експерти назвали її однією з кращих вистав України 2013 року. А згодом навіть казали, що Матіїв «накликав долю», бо невдовзі «тьотя Мотя» й справді «прієхала» з-за ближнього кордону й окупувала частину Донбасу.


Виставу «Just Marrіed» її творці назвали романтичною комедією. Втім, тут є явні ознаки комедії бульварної, яка починається з того, що наречений і шафер на п’яну голову переплутали, де чия дівчина, і що далі, то ситуація стає заплутанішою, а закінчується все хепі-ендом. А втім, попри всю бульварність, у виставі є потужна нота ліризму і несподіваної ностальгії, а сам хепі-енд сприймається в нашій ситуації як щось однаково необхідне і публіці, й артистам. Бо всі ми стомилися від невтішних новин.


Поза сумнівом, цей режисер і ці артисти могли б обрати для столичного дебюту й який-небудь серйозніший матеріал. Але для них важливо задекларувати своєрідний терапевтичний вплив на публіку. Вони кажуть: «Глядач заслуговує та потребує якісних вистав. Ми хочемо зробити вас добрішими, мудрішими і щасливішими, щоб стати такими разом з вами. Слоган нашої команди: «Любимо театр, поважаємо глядача». Прем’єра показала, що глядач відповідає тим самим — після вистави артистів довго не відпускали зі сцени.


Свою першу виставу театр показав у столичному Центрі культури і мистецтв МВС. Отже, власного приміщення у нього нема. Зате можна впевнено сказати, що публіка у нього буде. Найближчим часом колектив вирушає на гастролі (13 квітня — Чернівці, 14-го — Івано-Франківськ, 15-го та 16-го — Львів, а 30 травня — Полтава).