Нехай історія допоможе нам... заробляти

Любеч на Чернігівщині — селище з багатовіковою історією та безліччю стародавніх пам’яток. Для його відродження потрібна якісна сфера послуг плюс трохи фантазії. На цьому акцентували увагу під час місцевого круглого столу, що зібрав представників влади, бізнесу та громадськості. До обговорення приєдналися і заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

 

 

У ХІ—ХІІ століттях Любеч став одним із найзначніших міст Чернігово-Сіверської землі. Наступні два століття він був центром удільного князівства. 1097 р. відбувся Любецький з’їзд князів Київської Русі, який остаточно закріпив феодальний принцип «каждо да держит отчину свою».


Славиться Любеч і духовною спадщиною: саме звідси родом засновник руського чернецтва святий Антоній Печерський — у Любечі збереглася його печера. Але більшість пам’яток потребує ремонту, деякі — відбудови, а це — значні капіталовкладення.


— Звичайно, культурна спадщина має бути доступна для всіх охочих з нею ознайомитися. Однак Любеч має скористатися надбаним: цікаво презентована історія сформує бренд, який заохочуватиме туристів, — переконана заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.


Валентин Мельничук наголошував на необхідності розвитку інфраструктури: туристичні центри повинні враховувати звичайні людські потреби. Також представники обласної влади спонукали любецьку громаду активніше брати участь у державних програмах та не боятися випробовувати власні сили у міжнародних грантах.


Згадувалося і про співробітництво з містами-сусідами. До слова, присутні на обговоренні представники міськради Славутича підтвердили свою готовність до співпраці та запропонували конкретні механізми взаємодії у сфері культури та соціальних послуг. Серед ідей — і розробка туристичного маршруту ЧАЕС—Любеч.


За круглим столом шукали вирішення й інших проблем селища: розширення кладовища, узаконення сміттєзвалища. Говорили також про ремонт доріг та дитсадка. Втім, вирішенню більшості питань заважає відсутність Генерального плану забудови Любеча.


У результаті обговорення було вирішено створити робочу групу з питань соціально-культурного розвитку селища, до складу якої увійшли представники місцевої громади, керівництва району та області.

Чернігівська область.

 

ДОВІДКОВО

 

Слов’янські поселення на місці Любеча існували вже в перші століття нашої ери. Вперше його згадано в «Повісті минулих літ» у 882 році, коли київський князь Олег захопив це поселення й настановив тут свого посадника.

У договорі Олега з греками за 907 рік Любеч значиться серед інших міст України-Русі. 949 року це велике торгове місто згадує візантійський імператор Костянтин VІІ Багрянородний у трактаті «Про управління імперією».


Фото Наталії ІВАЩЕНКО.