Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк скасував свою поїздку на саміт до Гааги, оскільки в понеділок йому потрібно було проводити переговори з місією Міжнародного валютного фонду. Про це глава уряду повідомив під час недільного позачергового засідання Кабінету Міністрів. «Сьогодні ми обговорюватимемо законопроекти, які треба буде розглянути в парламенті. Тому я хотів би, щоб ми пройшли всю ідеологію наших домовленостей з Міжнародним валютним фондом і ще раз подивилися на проекти документів, щоб завтра-післязавтра провести остаточні переговори з місією МВФ та вийти на остаточне рішення», — сказав він.

Стосовно інших питань, які уряд розглядав у неділю, то А. Яценюк нагадав урядовцям, що оскільки Україна прагне безвізового режиму з країнами—членами Європейського Союзу, то потрібно розглянути два документи, які необхідно ухвалити для переходу до другої стадії безвізового режиму. Один із цих законопроектів передбачає запровадження біометричних паспортів, тому прем’єр застеріг, щоб тут не було ніякої корупції, як це мало місце за попередньої влади. 

Ще одне, чи не найважливіше на теперішню пору, питання стосувалося нашої обороноздатності. У зв’язку з цим прем’єр доручив міністру фінансів невідкладно виділити кошти, які необхідні для додаткової мобілізації та фінансування Міноборони. 

Крім того, на керівників облдержадміністрацій покладено персональну відповідальність за долю кожної людини, яка буде змушена покинути Крим. «Це наші люди, наші громадяни. Тим більше, якщо буде прийнято рішення по українських військових, то це сім’ї військових», — зазначив прем’єр.

Окремий наголос глава уряду зробив на необхідності негайного ухвалення нового законопроекту «Про державні закупівлі». «Це найбільш корумпована сфера української державної влади, яка протягом року, за різними оцінками, вимивала загалом до 300 мільярдів гривень», — сказав глава уряду та поставив завдання, щоб законопроект відповідав європейським стандартам, тобто, щоб усі компанії, які беруть участь у тендерах, були прозорі, щоб у всіх було право взяти в них участь та щоб вся країна мала можливість знати, хто, чому та на яких підставах виграв чи програв той чи інший тендер. 

Поряд із цим законом уряд планує найближчим часом внести на розгляд Верховної Ради пакет «дуже складних» економічних законів, «сприйняття яких буде не найкраще». «Але такі сьогодні економічні умови, і цей 2014 рік повинен стати роком того, щоб Україна застабілізувала свою ситуацію, а про економічне зростання навіть не може йти мови», — зауважив глава уряду.

Зважаючи на складність ситуація, прем’єр, звертаючись до керівників митної та податкової служби, нагадав, що оскільки їх було призначено за поданнями бізнес-асоціації і підприємницького середовища, то на них покладаються великі сподівання. Але, за словами А. Яценюка, ці великі сподівання означають: «Якщо я буду читати в Інтернеті, що не подолані всі схеми, які існували за попередньої влади, то я прийматиму кадрові рішення». На повне і тотальне виправлення ситуації прем’єр дав керівникам митниці та податкової служби два тижні.

Утім, як згодом зазначив глава уряду, це стосується всіх керівників, котрі спробують поновити попередні корупційні схеми. 

ФАКТ

Після завершення засідання секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій зазначив, що групи в Кремлі, які розробляють технології по Україні, досить розгублені й не знають, які далі дії застосовувати. При цьому він повідомив про зрив широкомасштабної операції російських сепаратистів із вторгнення в Україну під назвою «Російська весна». За словами А. Парубія, з цією метою в неділю була запланована операція у восьми областях України. «Планувався о 12.00 збір так званих мітингів, проголошення так званих народних губернаторів, захоплення обласних адміністрацій. Але вже на 21-ше число вони планували так званий хрестовий хід мирним походом на Київ. І станом на сьогодні ми можемо говорити, що цей їхній план був провалений», — сказав секретар РНБО.

Міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Фото з сайту www.kmu.gov.ua