У Ніжині та Козельці на Чернігівщині треба створювати заповідники, аби врятувати пам'ятки культури національного значення. Про це на брифінгу в ОДА наголосив генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Юрій СОБОЛЬ.

 

І якщо за Ніжин хоча би йдуть розмови на рівні Міністерства культури і Верховної Ради, то в Козельці ситуація жахлива. Так, у садибі Покорщина поселилися безхатьки, пам'ятка козацького часу полковника Юхима Дарагана у жалюгідному стані, ніхто за нею не доглядає.

 

"Наша давня мрія -- створити в Козельці філіал заповідника, -- зауважив Юрій Соболь. -- Адже на території району дев'ять пам'яток національного значення: Собор Різдва Богородиці, будинок полкової канцелярії, Миколаївський собор, Данівський монастир, Юрієва божниця, садиба Покорщина тощо". Деякі храми безперешкодно видозмінюються пануючою релігійною конфесією, а деякі гинуть від дощу, снігу і людської байдужості.

 

Викликає тривогу й стан Сокиринського палацу Галаганів -- перекриття купола може не витримати наступної зими і зруйнувати всю споруду. А небажання уряду розширювати охоронні структури цілком може призвести до непоправних втрат.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України