Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» перевірив 7 марок пшеничного борошна вітчизняного виробництва. У двох випадках експерти виявили недовагу. Перевірку пройшли торговельні марки «Богумила», «Добродія», «Веселый кок», «Такіда», «Київмлин», «Хуторок» і « Дніпромлин».

 

У борошна оцінили маркування й пакування, перевірили в лабораторії за низкою фізико-хімічних показників, а потім випробували його «у роботі», під час випікання.


До маркування й пакування продукту, розфасованого в паперові пакунки, зауважень в експертів не було. Тільки в однієї марки дату виготовлення було проставлено нечітко.


Під час лабораторних досліджень борошно перевірили за низкою важливих показників — вологістю, зольністю й кількістю клейковини.


З першим пунктом усі торговельні марки впоралися бездоганно. Вологість борошна не перевищувала встановлені стандартом 15%. Нагадаємо, що за підвищеної вологості в борошні можуть розвиватися небажані мікроорганізми, у тому числі цвіль. У випечених з такої сировини виробів буде неприємний смак і запах.


Зольність — основний показник ґатунку борошна. За ДСТУ 46.004-99 борошно може бути вищого, першого й другого ґатунку, але в продажі частіше зустрічається борошно вищого ґатунку. Усі наші зразки були саме такими.
Зольність борошна вищого ґатунку не має перевищувати 0,55%. З 7 перевірених зразків за зольністю зауваження викликало тільки борошно «Веселый кок» (показник — 0,6%).


З перевіркою за клейковиною всі зразки впоралися «на відмінно». У пшеничному борошні вищого ґатунку її має бути не менш як 24%. Клейковина — показник, який відповідає за «вихід» хліба: його обсяг і пористість. Якщо в борошні її мало, гарна й смачна випічка не вийде.


Борошно пройшло ще практичні випробування — з нього спекли  хліб у хлібопічці. Майже у всіх випадках він добре піднявся, був пористим. «Четвірку» з випічки експерти поставили тільки одному зразку — «Веселый кок», у якого вміст клейковини був дещо нижчим, ніж у суперників, але все одно в межах вимог стандарту.


Але спочатку пакунки з борошном зважили, перевірили масу нетто. Недовага — це найпростіший і найпопулярніший спосіб заощадити для несумлінного виробника. Цього разу, як повідомляє сайт www.test.org.ua, у двох з семи марок борошна виявили недовагу — підвели «Добродія» і «Такіда». До речі, якість самого продукту в цих виробників експерти оцінили високо. А от кількість... До кілограмових пакунків за держстандартом дозволено не докладати 15 грамів продукту, але згадані виробники вийшли за межі допустимого.


За підсумками комплексних випробувань оцінку «відмінно» отримало борошно марок «Хуторок», «Дніпромлин», «Київмлин» і «Богумила».

 

ДОВІДКОВО

 

До кілограмових пакунків згідно зі стандартами можна не докласти 15 грамів борошна. І не більше!


Вл. інф.