У Ніжині та Козельці на Чернігівщині треба створювати заповідники, щоб врятувати пам’ятки культури національного значення, вважає генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь. Бо якщо за Ніжин хоч би тривають розмови на рівні Мінкульту і Верховної Ради, то в Козельці ситуація просто жахлива.


— Створити в Козельці філію заповідника — наша давня мрія, — зауважив Юрій Соболь. — Адже на території району — дев’ять пам’яток національного значення: собор Різдва Богородиці, будинок полкової канцелярії, Миколаївський собор, Данівський монастир, Юрієва божниця, садиба Покорщина, де нині володарюють безхатьки, тощо.


Деякі храми безперешкодно видозмінюються релігійною конфесією, деякі гинуть від дощу, снігу і людської байдужості. Тривожить і стан Сокиринського палацу Галаганів — перекриття купола може не витримати наступної зими і зруйнувати всю споруду. А небажання уряду розширювати охоронні структури може призвести до непоправних наслідків.

Чернігівська область.