Одна з найбільш гомінких площ у Вінниці, розташована поруч з набережною Південного Бугу, носитиме назву Героїв Чорнобиля.

 

Ініціаторами вшанування пам’яті тих, хто віддав життя за врятування країни від ядерного лиха, є члени Вінницької міської організації «Союз Чорнобиль України». Міська влада підтримала пропозицію «чорнобильців», а також надала дозвіл на встановлення меморіальної дошки на фасаді приміщення Вінницького коледжу будівництва та архітектури, що знаходиться на площі Героїв Чорнобиля.

 

До 30-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній станції в обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку, експонати для якої передали ліквідатори аварії. В експозиції привертають увагу фотографії з місця приборкання найбільшої техногенної катастрофи минулого століття. Тут є особисті речі ліквідаторів, зокрема, членів Вінницького зведеного пожежного загону. Багато книг, підготовлених і виданих «чорнобильцями». Вражає «Поминальна книга», в якій записано прізвища тих героїв Чорнобиля, хто передчасно пішов з життя. Частина експонатів розповідає про історію створення і роботу громадської організації «Союз Чорнобиль Україна».

 

– Ми б не змогли видати стільки книг спогадів, якби не підтримка влади, окремих депутатів, громадських організацій, небайдужих підприємців, котрі підтримали нас, – розповідає голова Вінницької ГО «Союз Чорнобиль Україна» Микола БОЙЧУК. – Активісти організації виступають перед молоддю у школах й вищих навчальних закладах. Такі заходи потрібні не нам, «чорнобильцям». Вони є засторогою на майбутнє, нагадуванням про відповідальне ставлення до ядерної енергетики.

 

Виставка, на відкриття якої зібралося декілька десятків «чорнобильців», триватиме до першого травня нинішнього року.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України