Протягом двох днів не було уроків у школі села Велика Киріївка Бершадського району на Вінниччині, бо батьки не пускали учнів до школи. У такий спосіб протестували проти поновлення на роботі колишнього директора Миколи ПОЛІЩУКА. Акція протесту продовжилася ще й перекриттям автомобільної дороги Бершадь – Умань.

 

На знімку: учасники акції протесту вимагають не допустити до роботи колишнього директора школи у селі Велика Киріївка.

 

Фото Тетяни БОНДАР.

 

Микола Поліщук працював сільським головою у Великій Киріївці. На цю посаду його обрали з директора школи. Але у жовтні 2015-го на місцевих виборах довірили керувати селом іншій людині. Пан Поліщук вирішив повернутися на попереднє місце роботи. Зрозуміло, що поки він був головою, посада директора не могла залишатися вакантною. Роботою освітнього закладу керувала Тетяна СОКОЛЮК. За словами учасників протесту, новий директор проявила себе набагато краще від попереднього керівника. Не дивно, що батьки і вчителі стали на її захист. Вони тільки не кажуть, хто додумався залучити до протесту дітей.

 

– У перший день акції до школи прийшли 40 учнів, а наступного – тільки шестеро із 164-х, які навчаються у Великій Киріївці, – розповіла завідувач Бершадського відділу освіти Лідія ДЗЮБЕНКО. – Я одразу виїхала на місце і переконувала батьків, що не можна втягувати дітей у справи дорослих. Як кажуть, дітям – дитяче, дорослим – доросле. Розмову з батьками вели також представники районної влади, райкому профспілки освітян. Переконувати їх довелося довго – два дні не припинявся протест. За цей час учасники акції ще й перекрили на деякий час дорогу, що веде з Бершаді на Умань.

 

За словами пані Дзюбенко, батьки і вчителі аргументували свою позицію тим, що новий директор Тетяна Соколюк виявилася значно кращим керівником, ніж ним був Микола Поліщук.

 

– Тетяна Анатоліївна Соколюк, вибачайте, що так кажу, але це правда – з конюшні, на яку була схожа школа, зробила квітку, – розповідає одна з учасниць акції. – Для чого тоді вертатися до гіршого? Всі тягнуться до кращого, а ми будемо повзти назад? Тільки рак повзає назад.

 

На якій підставі керівник відділу освіти поновила на посаді пана Поліщука?

 

– Його суд поновив, – каже Лідія Дзюбенко. – Мені залишилося виконати рішення суду. Законом про місцеве самоврядування передбачено, що той, хто був обраний сільським головою, може повернутися на попереднє місце роботи після закінчення каденції. Пан Поліщук скористався цим правом.

 

Керівник освітянського відділу каже, що передбачала ситуацію ще восени минулого року. Невдовзі після виборів до неї прибула делегація батьків і вчителів з Великої Киріївки з проханням не поновлювати на роботі пана Поліщука. Вони залишили письмове звернення. Під ним майже двісті підписів.

 

– Ми неодноразово розмовляли з Миколою Юхимовичем, – продовжує Лідія Дзюбенко. – Пропонували йому роботу вчителем, причому, з оплатою праці на дві тисячі вищою, ніж отримує директор школи. Однак він уперся на своєму. Звернувся до суду – і ось результат.

 

За словами співрозмовниці, після отримання наказу про поновлення на посаді директора школи пан Поліщук сказав, що йде у лікарню. На роботі не з’являється. Його обов’язки виконує заступник директора школи. Чим зайнята тепер Тетяна Соколюк?

 

– Тетяна Анатоліївна без будь-яких претензій перейшла працювати вчителем, – уточнює керівник відділу освіти. – З нею не мали жодних проблем. Педагог із розумінням поставилася до ситуації, виявила повагу до закону і прав колишнього директора.

 

Однак конфлікт не вичерпано. Батьки учнів кажуть, як тільки Поліщук повернеться в школу, вони відновлять акцію протесту.

 

Турбувати Миколу Юхимовича в лікарні журналіст не став, щоб не заважати процесу лікування. Поспілкуватися з ним маємо намір після одужання пана Поліщука.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України