У Кіровограді відзначили 150-річчя з дня народження видатного архітектора Якова Васильовича Паученка. «Зодчий нашого міста» — так називають генія на його малій батьківщині.

Степовому краю випала честь стати колискою цілої плеяди видатних особистостей, геніальність і високопрофесійна майстерність яких принесли їм визнання та славу не тільки на теренах малої батьківщини, а й далеко за її межами. Складовою цього яскравого сузір’я стала унікальна постать єлисаветградського зодчого Якова Паученка, якому судилося створити архітектурне обличчя «Маленького Парижа» наприкінці ХІХ — початку ХХ століть.
Свого часу за його проектами споруджено лікарню Червоного Хреста Святої Анни, будинок купця Соловйова, театр «Ілюзія», Гостиний двір, Міжнародний кредитний банк, будинки лікарів Вайсенберга та Мейтуса, водолікарню Гольденберга, лікарню у Новомиргороді, Вознесенський собор у Бобринці та багато іншого. Всього — понад 20 зафіксованих об’єктів, кожен з яких — унікальний архітектурний шедевр.

У власному будинку Паученка (на знімку), збудованому за його проектом, сьогодні розташовується художньо-меморіальний музей геніального художника Олександра Осмьоркіна, його племінника.
На батьківщині видатного зодчого засновано обласну премію імені Якова Паученка в галузі архітектури, декоративно-ужиткового мистецтва та геральдики, якою щорічно 1 липня — в День архітектури України — відзначають кращі досягнення сучасних архітекторів та художників Кіровоградщини.
Любов і повага жителів міста до Якова Паученка — явище показове не лише з точки зору  шанування таланту окремо взятої особистості. Це ознака відродження інтересу до історії рідного краю в нерадянському контексті, до людей, які дають право пишатися своєю належністю до Степової Еллади, ознака духовного й культурного відродження, без яких неможливе відродження національне.

Олег ЮРЧЕНКО, старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею.

Кіровоградська область.

Фото з сайту http://lіbrary.kr.ua/.