У Херсоні нарешті почали витрачати кошти цільового кредиту на підвищення енерго-ефективності центрального теплопостачання, наданого Світовим банком у сумі 21,7 мільйона доларів США. Перемовини про гарантії та умови його використання тривали майже три роки, але тільки тепер ці кошти почали працювати на потреби місцевої громади.


За результатами першого тендеру для потреб комунального підприємства «Херсонтеплоенерго» — воно обігріває будинки половини обласного центру — придбали телескопічний кран та два потужні екскаватори «GSB» виробництва Великобританії. Вкрай необхідна для ремонту мереж та котельних техніка вартістю майже чверть мільйона доларів уже прибула, і працівників підприємства нині навчають на ній працювати. Це лише перший етап реалізації широкомасштабної інвестиційної програми.


На другому етапі коштом Світового банку планують придбати апаратуру для перевірки приладів обліку тепла, здійснити заміну труб та встановити нові економічні теплообмінники в теплопунктах. Там досі використовується морально й фізично застаріле обладнання 50—60-х років минулого століття, яке для підтримання його у робочому стані потребує занадто багато коштів та зусиль.


Директор комунального підприємства «Херсонтеплоенерго» Володимир Пепель розповів, що кредит дасть змогу модернізувати мережу центрального опалення міста, адже діючий тариф на комунальні послуги фактично виключає інвестиційну складову — грошей вистачає лише на поточні витрати. А з муніципальної скарбнички цьогоріч асигнували 2,5 мільйона гривень. Цього вистачить лише на ремонт дахів двох котелень у Таврійському мікрорайоні та житловому масиві «Корабел» і заміну димової труби котельні на Кіндійському шосе. Про бюджетні субвенції на заміну вкрай зношених підземних магістралей опалення поки що взагалі не йдеться.

Херсон.