Підвищення комфортності і довготривалості життя, особливо активного трудового довголіття старшого населення України, пов'язано з багатьма чинниками -- передусім рівнем сільськогосподарського (Україна -- аграрна держава, була й має залишатися такою) та промислового виробництва, соціальної сфери, здорового способу життя, духовного і фізичного здоров'я. За всім наведеним наша країна серед найвідсталіших і через це спроби підвищення пенсійного віку недоречні та передчасні. Вважаю, що тільки впровадження нижче наведених пропозицій дасть змогу істотно зміцнити здоров'я населення і позитивно вирішити останнє.

 

Ці пропозиції (5 -- аграрного; 6 -- загальноекономічного та 11 -- соціального спрямування) я опрацьовував понад 15 років. Про найголовніші з них разом із журналістом В. Зражевським говорили в програмах "Дім, сад, город" та на радіостанції "Колос". До частини пропозицій додаю аргументи -- публікації з відомих періодичних видань. Починаючи з 15.07.2010 року кілька разів надсилав листи із вказаними пропозиціями до верховної влади; просив визначити можливості їх впровадження і подальшу мою участь в цьому. Проте конкретних відповідей так і не отримав. Усі мої звернення було спрямовано до чиновників рангом значно нижче, які, певно, в зв'язку з реорганізацією, реформуваннями у багатьох галузях не затримувалися довго на посадовому місці. Наприклад, обидвох "аграрних замів", від яких я отримав багатообіцяючі відповіді, через місяць було звільнено. Через це я вирішив опублікувати свої пропозиції на сторінках газети. Вважаю, що у такий спосіб вони дійдуть до багатьох, а зацікавлені будуть їх легально використовувати, хоч я прошу владу зарахувати мене тимчасово позаштатним радником для їх впровадження, оскільки знаю шляхи здійснення зазначеного.

 

Головний зміст моїх пропозицій полягає в істотному поліпшенні добробуту, духовного і фізичного здоров'я нації та збільшення тривалості життя, підвищенні активного трудового довголіття населення. Після досягнення цього, будь-які інші реформування пройдуть без особливих ускладнень.

Складові добробуту -- достатність продуктів харчування, одягу, взуття, створення належних побутових умов, здоровий спосіб життя. Найголовніша роль у здійсненні цього належить сільськогосподарському виробництву та його переробній промисловості. Величезною помилкою перебудови була ліквідація вітчизняних сільськогосподарських підприємств -- колгоспів та радгоспів, адже вони виробляли найдешевшу в світі екологічно чисту продукцію. А позаяк ці підприємства були в переважній більшості єдиними в сільських поселеннях, то, по суті, було знищено і дуже багато сіл, працездатні мешканці яких змушені були їхати на заробітки до міст або до інших країн, як, наприклад, до колгоспів Білорусі, з прикордонних областей, особливо з Чернігівщини. Із втратою вказаних сільськогосподарських виробників держава позбулася багатьох сільськогосподарських продуктів, сільськогосподарська наука -- полігонів для впровадження нових сортів, гібридів і технологій, а сільськогосподарські виші -- замовлень на спеціалістів.

 

У зв'язку зі сказаним мої пропозиції щодо сільського господарства спрямовані на відновлення колективного (кооперативного) господарювання (тепер уже на основі об'єднання земельних паїв), що забезпечить ведення органічного, відновлювального (екологічно меліоративного) землеробства шляхом використання сівозмінної травопільної системи, великих (оптимальних) площ посіву та багатогалузевості -- рослинництва, тваринництва, бджільництва, лісорозведення, особливо полезахисного.

На занедбаних землях пропоную зайнятися вигульним вівчарством, як у гірських районах; налагодити випуск біологічно корисного жовтого цукру; відновити в повному обсязі переробну промисловість сільськогосподарської продукції та полезахисні лісові смуги.

 

Пропозиції промислової та загальноекономічної спрямованості скеровано на:

 

* поновлення власної внутрішньодержавної інфраструктури промислового і сільськогосподарського виробництва і споживання;

 

* впровадження інноваційних технологій, механізмів та сортів сільськогосподарських культур;

 

* скасування переведення годинникової стрілки, що на противагу діє збитково для економіки та шкодочинне для здоров'я.

 

Від особливих збитків і ускладнень під час переходу потерпають залізниця і весь транспорт: між Києвом та Москвою  збільшується різниця в часі до двох годин, що не на користь економічному зближенню наших держав. Зимовий час збільшує взимку темну частину доби у вечірній період, що спонукає до прояву зловмисних дій певних нестійких елементів. Водночас також знижується температура повітря та підвищується ризик застуди у втомлених людей, що повертаються з роботи. Дворазове переведення годинникової стрілки руйнує усталені біоритми органів та організму людини, а також у домашніх тварин, що знижує рівень нашого імунітету та продуктивність тварин. Літній час є оптимальним для життєдіяльності людей, промислового і сільськогосподарського виробництва. За спекотної погоди в полі й на городі найкраще починати працювати вранці зі сходом сонця, а якщо в цей період діятиме зимовий час, то працювати на палючому сонці обтяжливо.

 

* необхідність ретельної еколого-геофізичної експертизи перед будь-яким втручанням на дні Чорного моря, особливо масштабного Південного потоку;

 

* зовнішнє кредитування перевести на внутрішнє запозичення;

 

* економити електроенергію за рахунок скорочення вуличного освітлення протягом 3--4 годин пізньої ночі, коли немає пішоходів і дуже поодинокі автомобілі, внутрішньоквартальне та біля під'їздів освітлення не підлягає цьому.

 

Пропозиції соціального характеру, спрямовані на підвищення рівня духовного і фізичного здоров'я, передбачають заходи з євангелізації, вивчення закону Божого, подолання наслідків радіоактивного забруднення та зміцнення і збільшення тривалості життя; відновлення дешевих їдалень, ресторанів та кафе, вживання дешевих, але повноцінних продуктів харчування з радіозахисними та омолоджуючими властивостями, методи здорового способу життя, засвоєння космічної енергії через спеціальні пристрої, сонцеспоглядання (їдення), нетрадиційні методи профілактики та лікування будь-яких захворювань. Усе наведене в сукупності приведе до істотного поліпшення стану духовного і фізичного здоров'я та збільшення активного трудового довголіття.

 

Необхідно також зменшити податки на отримання приватизаційних паперів, особливо на спадщину в селі (до речі, в містах усе це було проведено раніше за низькими цінами); встановити нові правила утримання домашніх тварин, заборонити закриття артезіанських свердловин, а передачу їх майданчиків під забудову, побудувати туалетні приміщення біля всіх станцій метро та в кожному мікрорайоні. Без усіляких ухилянь терміново необхідно збільшити виплати афганцям, чорнобильцям, особливо зарахованим до категорії постраждалих, оскільки зазначені громадяни переважно займалися ліквідацією наслідків аварії в зонах із підвищеним рівнем радіаційного забруднення (по суті, це ті самі ліквідатори).  Унаслідок аварії безперервно зростає онкозахворюваність і смертність населення; захворюваність дітей, наприклад, за останні роки зросла у 2,5 разу. Хоча рівень радіоактивності зменшився, але залишається далеким від допустимих норм (у 2--5 разів вище на сьогодні за допустимий!).

 

Істотному зменшенню кількості радіоізотопів шляхом природного процесу дифузії в глибини Землі перешкоджає Український кристалічний щит, на якому розташовується значна територія України, а також смола хвойних дерев, заболочені території, замулене дно річок, озер, рукотворних морів (власні результати досліджень). Наведені дані свідчать, що післяаварійний період може сягати 500 років. Небажання знати це викликає в деяких урядовців спротив з наданням пільг, які були для потерпілих зонових ліквідаторів мізерними із самого початку і такими ж залишилися через 25 років, а в МВФ та інших багатіїв -- спротив наданню кредитів.

 

Усі напрацьовані мною пропозиції можуть додати прибутків нашій державі у кілька мільярдів гривень й істотно поліпшити здоров'я нації, тривалість життя і попередити шкідливе втручання у природу Чорного моря, степів та лісів.

 

Наразі особливо актуальні пропозиції щодо випуску жовтого цукру (знову сезон цукроваріння), маніпуляції з літнім часом, з Чорним морем в плані підготовки міжнародних спортивних змагань, облаштування спортивних майданчиків, туалетних приміщень, артезіанських бюветів, забезпечення утримання домашніх тварин, відкриття доступних закладів харчування, відмова від зовнішнього кредитування.   

 

І. Пропозиції переважно аграрного спрямування

 

1. Пріоритетним має бути розвиток сільського господарства. Україні треба відродити славу житниці всього світу, експортера найдешевшого зерна та іншої сільськогосподарської продукції. Наші колгоспи та держгоспи виробляли найдешевшу в світі продукцію на основі травопільної системи землеробства, багатогалузевості та великих сівозмінних площ посіву. Колективному господарюванню на землі, органічному землеробству сприяє наявність у нас історично утворених сільських поселень. Тільки колективу людей, а не одинаку-фермеру, під силу вирощування таких трудомістких культур, як льон, цукрові буряки, картопля, більшість овочевих та плодових культур.

 

Переважна більшість фермерів намагаються отримати високі врожаї на основі екологічно шкідливих технологій із використанням надлишку ядохімікатів та міндобрив без будь-яких сівозмін та внесення органічних добрив, а також за рахунок покинутих земель (толоки). Через те слід негайно відновити роботу держгоспів (особливо приміських) та колгоспів, як це бачимо в Білорусі та за типом окремих вітчизняних агрофірм. Для цього необхідно відбудувати занедбані (покинуті) села на зразок агромістечок, як це започаткував М. Хрущов.

 

2. А допоки на занедбаних мільйонах гектарів, на землях, у більшості чорноземних, слід зайнятися вигульним вівчарством. Вівця -- священна тварина, багато разів згадувана в Біблії, не боїться смерті і через те в її м'ясі відсутні гормони страху -- допаміни страху. М'ясо її чисте і недарма воно таке популярне в гірських довгожителів. Крім того, вівця дає молоко і сировину для одягу та взуття. Вівчарство також сприятиме окультуренню земель, які з часом перетворюються на непролазні хащі, де розводиться всяка нечисть. Навіть пасічники цураються таких угідь, але нічого не залякає безстрашну вегетаріанку -- вівцю.

 

3. Останніми роками наростає дефіцит цукру внаслідок корупційно-олігархічного завезення тростинного цукру-сирцю і втрати, переважно через це, вітчизняного виробника сировини -- цукрових буряків. Необхідно налагодити виробництво жовтого цукру з цукрових буряків, який містить, крім цукрози, багато інших поживних речовин -- мікроелементів, вітамінів, амінокислот тощо, які видаляються під час рафінування до білого стану. Для засвоєння білого цукру організм витрачає низку вітамінів та мінералів, що були видалені, і таким чином перетворюється на шкідливий продукт. Енерговитрати на виробництво жовтого цукру нижчі на 30-40 відсотків, звідси і собівартість, і торговельні ціни нижчі порівняно з білим цукром. У зв'язку з наведеним необхідно терміново запустити законсервовані цукрові заводи на випуск жовтого цукру передусім для внутрішнього споживання. А білий цукор слід виробляти здебільшого на експорт, відновивши загублені ринки.

 

Але хто має постачати сировину для відновлених цукроварень? Адже вирощування цукрових буряків трудомістке, вимагає участі багатьох працівників, складної техніки і технології. Це культура великих багатогалузевих господарств, які до того ж ефективно використовують відходи -- гичку та жом як корми для тваринництва. Звідси висновок:  ліквідація колективних, особливо бурякосіючих, господарств була непродумана, і їх необхідно терміново відновити як постачальників сировини для запуску  цукроварень.

 

4. За рахунок продукції наших садів (соки, варення, джеми, свіжі плоди) можна значною мірою поліпшити нафтогазове постачання з Росії та Казахстану. Із продукції однієї плодоносної яблуні можна отримати 50--100 літрів соку, що за ціною еквівалентно такій само кількості бензину.  А допоки дари садів колишніх колективних і особистих господарств здебільшого падалицею гинуть на землі.

 

5. Повсюдне вирубання, переважно на паливо, лісів та полезахисних смуг, що насаджувались і дбайливо вирощувались моїм поколінням разом зі своїми батьками, загрожує екологічною катастрофою, пиловими бурями, посухами, падінням урожайності. У законодавчому порядку необхідно збільшити суму грошових штрафів за зрубані дерева, зобов'язати всі різновиди господарств займатися залісненням ярів та балок, прибережних ділянок, ремонтом та насадженням нових лісосмуг.

 

ІІ. Пропозиції промислового та загальноекономічного спрямування

 

1. Відновити власну внутрішньодержавну інфраструктуру промислового та сільськогосподарського виробництва та споживання, відчутного удару якій було завдано внаслідок ваучерної приватизації та діяльності олігархії. Як приклад: ті самі цукрозаводи, колгоспи, мануфактурні комбінати (ДШК та ін.), розграбований комбінат у Понінках, телерадіозаводи, маслосирзаводи, плодоовочеві комбінати та багато іншого. 

 

2. Впровадження інноваційних технологій, нових механізмів та сортів сільськогосподарських культур, що створені вітчизняними вченими, може істотно збільшити статки нашої держави. У природничій сфері особливо видатні досягнення має академік Б. Болотов. Необхідно виділити невеликі кошти для наукових розробок та широкого впровадження таких його відкриттів, як отримання дешевої теплової енергії шляхом холодного ділення та синтезу, одержання дорогоцінних матеріалів, спосіб плавки  металів без нагрівання, технологія виробництва води з повітря, багатьох різновидів ферментів, кременю з властивостями алмазів, каталізаторів, паперу, шин, труб, корпусів машин тощо на основі базальтів, гіпсу, доломіту та ін. 

 

Добування та спалювання нафти, газу, вугілля, деревини веде до порушення планетарної рівноваги, природних катаклізмів і загрози усьому живому. Це хибний шлях, і для довговічної цивілізації потрібні нові джерела енергії, що не забруднюють ноосферу.

 

3. Маніпуляція з годинниковими стрілками нічого, крім збитків, нашій державі не дає. Крім того, переведення стрілок шкідливо впливає на здоров'я, бо змінює усталені біоритми органів і організму загалом, особливо у хворих людей, немовлят та вагітних жінок, а також у свійських сільськогосподарських тварин, до того ж в останніх спостерігається падіння продуктивності. Нехай літній час залишається назавжди недоторканним, незмінним, як у багатьох сусідніх країнах. За ним ми жили здавна і він є оптимальним для життєдіяльності людей, для виробництва, особливо сільськогосподарського -- догляду за посівами, худобою, жнивування.

 

4. Для економії та накопичення електроенергії пропоную проводити вимикання вуличного освітлення, крім під'їздів будинків, за наявності повного місяця, коли безхмарно і видно "хоч голки збирай" впродовж 4-5 днів, вночі з 1--2-ї до 5--6-ї годин ранку, а в безмісячні ночі з 2-ї до 5-ї години ночі.

 

5. У зв'язку із специфікою дна Чорного моря -- утворення та насичення придонної води небезпечними газами, наявність величезної підземної (піддонної) річки -- всілякі антропогенні втручання на дно моря можуть мати непередбачувані наслідки. У світлі виявлених артефактів небезпідставними є легенди про загоряння Чорного моря. Зважаючи на зазначене, перед виконанням будь-яких робіт потрібна дуже ретельна еколого-геофізична експертиза.

 

6. Позбутися фатальної залежності від кредитування МВФ та його вимог, що зачіпають життєво важливі інтереси населення України, цілком можливо, якщо звернутися по допомогу до багатих вітчизняних власників підприємств, придбаних за надзвичайно низькими цінами. Адже приватизація в нашій країні, як у більшості країн СНД, була несправедлива: на відміну від Польщі, Угорщини та ін., де вся соціалістична власність була підрахована, оцінена й розділена між усіма мешканцями країни. За цієї основної причини Україна втратила майже 7 мільйонів населення. Тож якщо наших олігархів дістають муки совісті за вчинене, то в допомозі державі, народові України своїми благодійними кредитами вони вбачатимуть звільнення від цього гріха. До того ж гуманізм та меценатство завжди були притаманні українським промисловцям. Наразі терміново необхідно виділити кошти на виплати з безробіття, особливо тим, хто відходить від будь-яких  заколотників з подальшим їх працевлаштуванням.

 

ІІІ. Пропозиції соціального спрямування

 

1. Тривалість життя в Україні на 25 років менша, ніж у країнах Європи, що пов'язано насамперед з аварією на Чорнобильській атомній електростанції. Після розпаду СРСР Україна опинилася, по суті, наодинці з проблемами Чорнобиля. А вони з роками стають відчутніші: зростають хворобливість і смертність населення, збитки від втрачених промислових та сільськогосподарських угідь. Нездійсненними залишилися численні зарубіжні обіцянки про допомогу, тож великі кошти виділяються нашою державою на утримання саркофага, що тріщить дедалі більше, а на допомогу постраждалим  виділяються залишкові кошти: потерпілі з 1-ю категорією, наприклад, отримують мізерну пенсію трохи більш як 300 гривень.  Про це та рясні обіцянки слід нагадувати повсякчас міжнародній спільноті і, не соромлячись, прохати допомоги у країнах далекого зарубіжжя, країнах СНД, МВФ та інших світових організацій.  Із посиланням переважно на затратність подолання наслідків атомної аварії, просити про списання боргів.

 

У знешкодженні неспокійного блока ЧАЕС істотну допомогу можуть надати вчені-ясновидці, такі як Григорій Грабовий, який перебував на службі безпеки польотів у колишнього президента Росії та Національної авіакомпанії Узбекистану і попередив катастрофу на Козлодуйській АЕС в Болгарії, а також учні Миколи Левашова зі своїм унікальним обладнанням.

 

2. Необхідно відновити мережу дешевих і  здебільшого дієтичних їдалень та кафе, що належали до всесоюзної системи "Общепита".  Після ліквідації цієї системи її функції мали виконувати приватні підприємства. Але за цінами, що панують там, вони недоступні для переважної більшості населення. Одинокі та літні люди, що отримували страви в таких їдальнях, та ще й із доставкою до дому, втратили це джерело харчування, що стало однією з причин збільшення смертності населення. Молоді люди могли раніше поспілкуватися в дешевих кафетеріях за чашкою кавових напоїв: ячмінно-злакового, цикорного, що містять набагато більше біологічно корисних речовин, ніж пиво, яким тепер змушені зловживати на вулиці.

 

Зі свого боку пропоную для малозабезпечених і, зрештою, для всіх громадян вживати живе зерно як унікальний радіозахисний та оздоровлю вальний засіб (а також збагачувати ним раціон для домашньої птиці і тварин), верхівкові меристематичні (ростові) зони зелених рослин і т.п. Планую описати все це та видати окремою брошурою, якщо хто допоможе.

 

3. Зменшити в рази податки за послуги під час купівлі житла, дачних та присадибних ділянок, а також за оформлення спадщини і подарункових актів та за право користування землею. Наразі ці суми часто перевищують вартість самого житла і вартість урожаю, що буде зібраний з цієї землі. Унаслідок населення відмовляється від зазначених послуг, кидаючи напризволяще сільські хати разом з їх занедбаними садибами. Село спустошується дедалі більше.

 

4. Обмежити потік одягу та антикваріату з Європи та інших континентів. На вказаних предметах дуже часто зберігаються всілякі хвороботворні мікроорганізми (8). Якщо деякі з цих речей дуже до вподоби, то необхідно провести їх ретельну дезінфекцію високоактивними препаратами. Водночас зношений та немодний одяг, яким забиті наші гардероби, потрібно не викидати на смітник, що спостерігається сьогодні, а здавати для переробки як вторинну сировину, на папір, тканини тощо, як це було після війни.

 

5. У зв'язку з тим, що мікрофлора кожної людини специфічна і може стати інфекційною для іншої особи, необхідно в засобах масової інформації показувати шкідливість спільного користування особистими речами, посудом, пляшкою, вітатися рукостисканнями та поцілунками. Слід притягувати до судової відповідальності рекламодавців, що пропагують сексуальні аксесуари та "безпечне" статеве співжиття; натомість пропагувати поміркований асексуалізм та інші способи здорового життя без шкідливих уподобань. Регулярно проводити дезінфекцію суспільних і службових приміщень, в аптеках відновити окремі каси і рецептурні відділи. 

 

6. З кожним роком у столиці збільшується кількість домашніх і безпритульних собак і кішок. Господарі вигулюють собак скрізь: у скверах, на газонах, дитячих майданчиках, де останні вільно справляють свої природні потреби. Через відсутність громадських туалетів те саме змушені робити приїжджі, бездомні та ін. Якщо ситуацію не взяти під контроль, то зелені зони наших міст, і особливо столиці, перетворяться на суцільний туалет, а інфікованість гельмінтами пошириться на все населення. Слід негайно на законодавчому рівні зобов'язати всіх, хто вигулює домашніх тварин, прибирати їх послід (совочком у пакети, як це роблять, наприклад, в Німеччині). Крім того, необхідно побудувати в кожному кварталі та мікрорайоні туалетні приміщення. Усім мешканцям, що утримують домашніх тварин, необхідно кожної осені і весни проходити протигельмінтну терапію всією сім'єю з усіма улюбленцями -- котами і собаками та суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних умов їх утримання.

 

7. Заборонити закриття артезіанських свердловин, а їх захисні зони використовувати під забудову багатоповерхівками. Вода, що надходить із цих свердловин, є надійним джерелом водопостачання, не забрудненого радіонуклідами та інфекційними агентами.  Особливого значення набувають свердловини в районах, що потерпають від безкінечних аварій на традиційних водогонах та за надзвичайних ситуацій.

 

8. Ситуація, що склалася, оминула б нашу державу, якби духовний розвиток всього населення був на належному рівні. Усім  потрібно зрозуміти, що ми, як і весь навколишній світ, створені Вищим Розумом -- Творцем, Богом, Господом. А оскільки Отець у всіх людей єдиний, то всі ми брати і сестри. Нам усім необхідно жити і працювати за заповідями Божими. Вивчення Біблії має бути обов'язковим у всіх школах. Привчати дітей змалку виконувати настанови Отця, звертатися до нього з колективною молитвою і в храмі, і в школі, і просто неба. Доповненням до цього стане трудове виховання, фізична праця, здача норм ГПО, що дасть можливість виростити здорове покоління і поповнити лави нашої армії і цивільних трудівників. У зв'язку із сказаним необхідно відновити мережу культурно-освітніх закладів -- книгарень, магазинів "Мистецтво" і "Ноти", клубів, бібліотек, кінотеатрів. 

 

9. Об'єднати зусилля найкращих екстрасенсів, як це робиться в багатьох країнах, для допомоги в забезпеченні дощовими опадами, гасінні пожеж, пошуках зниклих людей, тварин, речей, лікуванні людей чи тварин та ін. Те саме стосується інших представників альтернативної медицини -- цілителів. Як людина, що вивчає вказаний напрям, пропоную для зміцнення здоров'я власні напрацювання. Буду радий, якщо ними скористаєтеся.

 

10. Для підживлення та зміцнення організму слід скористатися сконцентрованою космічною енергією, яку можна отримати, використовуючи піраміди та порожні структури Гребенникова. Якщо налагодити їх серійне виробництво, то можна істотно поліпшити здоров'я нації, зекономити на продуктах харчування та сприяти зайнятості населення.

 

11. Газети і радіо -- основні політичні містки між населенням та верховною владою. Наразі ці містки не в належному стані. Газет виписується дуже мало через нестачу коштів, а також через пошкодження та незахищеність поштових скриньок. Негайно потрібно їх відремонтувати, обладнати замками або замінити на нові. Слід також відновити роботу радіоточок в усіх помешканнях міст і, особливо, в сільській місцевості. Сучасна перебудова істотно зашкодила спілкуванню громадян шляхом листування: якщо раніше була можливість придбати конверти з марками чи листівки в усіх кіосках "Союздруку", то нині -- тільки в поштових відділеннях. Потрібно зобов'язати Укрпошту розповсюджувати ці поштові речі через мережу "Преса". В умовах інформаційної блокади терміново слід скористатися розкиданням листівок, як під час минулої війни.

 


Микола Драч, канд. біологічних наук, агроном.