За січень—лютий 2016 року Україна експортувала до Європейського Союзу сільськогосподарської продукції на 787,5 млн. доларів. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька. За її словами, загальний показник експорту за підсумками 2015-го — 4,2 млрд. доларів.


Та стверджувати, що за підсумками нинішнього року поставки української продукції вийдуть на рівень минулого, зарано.


Адже станом на початок квітня українські експортери повністю використали надані у рамках Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС квоти з експорту меду, цукру, ячмінної крупи та борошна, оброблених томатів, виноградних та яблучних соків, на 97% — квоти на овес.


«Це ті квоти, які мають назву «перший прийшов — перший обслуговуєшся», — роз’яснила заступник міністра. — Щодо позицій за принципом ліцензування, то тут вже повністю використана квота з кукурудзи, на 88% — з пшениці та квартальна квота з постачань м’яса птиці».