Одразу в двох точках планети, розділених Тихим океаном, останніми днями сталися потужні землетруси.

В ніч на 17 квітня Еквадор здригнувся від поштовхів магнітудою в 7,8 бала за шкалою Ріхтера. Вчора влада країни повідомила про 272 загиблих. Майже три тисячі людей дістали поранення. Руйнувань зазнало найбільше місто країни — Гуаякіль. Поштовхи відчувалися і в столиці. Президент Рафаель Корреа оголосив  надзвичайний стан і закликав співгромадян до мужності.
В ООН повідомили про намір надати допомогу Еквадору і закликали країни приєднатися до гуманітарної місії. Всесвітня організація охорони здоров’я уже відправила в Еквадор бригаду екстреної медичної допомоги.
Тим часом продовжує трусити і японський острів Кюсю. У ніч на суботу черговий землетрус, магнітудою 7,3 бала забрав життя ще 42 людей, майже тисяча зазнали травм і ушкоджень. Зруйновано багато будівель, мостів та доріг. Як заявили сейсмологи, причиною нового трясіння став горизонтальний зсув тектонічних плит майже на 2 метри вздовж лінії розлому, довжина якого — 50 метрів, а ширина — 20.
Загалом від четверга до середини понеділка в Кумамото та інших префектурах острова сталося понад 500 поштовхів різної потужності — від нуля до 7 балів за японською системою. Метеорологічне управління попереджує, що сильні поштовхи можуть тривати ще щонайменше тиждень. Крім того, через дощі, що йдуть на острові, можливі зсуви ґрунту.
Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе запевнив, що рятувальні роботи у постраждалих районах продовжуватимуться. Сили самооборони, поліція, пожежні та медичні служби працюють цілодобово. В зоні лиха все ще залишаються люди, котрі безвісти пропали. Для евакуації використали Міжнародний центр Кумамото. Нині там знайшли притулок близько 70 осіб, переважно вагітні жінки й діти. Оскільки від Японського метеорологічного агентства надійшли попередження про нові підземні поштовхи, влада розпочала евакуацію ще майже 250 тисяч мешканців острова. Представництво Червоного Хреста відправляє в район лиха додаткові команди медиків.
Повідомляється також, що в Кумамото мешкає майже 4500 іноземних громадян. Отож посольства різних  країн нині з’ясовують їхню долю.

 

 

 

На знімку: Машіко, префектура Кумамото (на південному заході Японії). Місцеві жителі йдуть дорогою, на якій після землетрусу утворилися тріщини.

Фото Xіnhua/Укрінформ.