Понад сорок проектів реалізовано на Вінниччині за україно-швейцарською програмою «Підтримка децентралізації в Україні DESPRО». Як витрачаються кошти, надані урядом Швейцарії, дізнавалася делегація з альпійської країни у складі представників парламенту, громадських організацій, підприємців – загалом майже двадцять осіб прибули на Вінниччину. Від їхніх висновків залежатиме, чи буде продовжена співпраця надалі.

 

Перша зустріч відбулася вчора, 19 квітня, у новоствореній об’єднаній територіальній громаді з центром у місті Калинівка. За словами першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Андрія Гижка, гостей найбільше цікавили конкретні справи і думка громадян. В умовах децентралізації бюджет громади зріс утричі. Про активність територіальних громад Калинівського району свідчить той факт, що протягом року підготовлено 30 проектів на участь у конкурсах для отримання грантів. 11 проектів визнано переможцями. У Калинівській районній лікарні гості оглянули пологове відділення, де за кошти їхньої країни реалізують програму «Здоров’я матері й дитини».

 

Один з перших спільних проектів втілено у селі Черепашинці цього ж району. Роботу над ним розпочали ще у 2007 році. Село отримало централізоване водопостачання. Гостям навіть запропонували спробувати на смак води з глибинного джерела. Швейцарці виявилися настільки допитливі, що навіть попросили показати на місцевості, звідки б’ють джерела, з яких потім по водопроводу вода потрапляє в оселі місцевих мешканців. Чи не найбільше їх здивувало, що у Черепашинцях на виборах до сільської ради депутатами обрали тільки представниць прекрасної статі, загалом у місцевій раді 14 депутатів. Сільський голова Наталія Черниш, вона брала участь упродовж усього періоду реалізації проекту «Питна вода», ознайомила гостей з сільською бібліотекою, Будинком культури, медичним пунктом. Біля стенду «Герої поруч з нами» швейцарці уважно вдивлялися у фотографії загиблих місцевих хлопців, чиє життя обірвалося на Сході країни в АТО.

 

Загалом дванадцять територіальних громад краю отримали 6,8 мільйона гривень цільової безповоротної допомоги від швейцарських партнерів на будівництво на своїх територіях водогонів і спорудження артезіанських свердловин.

 

У Вінниці зарубіжні гості проїхалися у вагонах трамваїв, які у свій час ходили вулицями їхнього Цюриха. Саме проект «Швейцарські трамваї» започаткував співпрацю громади міста над Бугом з урядом Швейцарської Конфедерації ( у рамках Меморандуму між урядами двох країн). Вінниця отримала понад сто трамваїв, всі вони нині задіяні на перевезенні пасажирів в обласному центрі. Крім того, спільно реалізували низку масштабних проектів у галузі енергоефективності та теплозабезпечення міста. Наприклад, тільки на один проект модернізації теплозабезпечення двох мікрорайонів швейцарці надали три мільйони франків. Загалом за усі роки співпраці фінансова допомога становить понад сто мільйонів франків. Усі проекти втілюються на умовах співфінансування. Така вимога зарубіжних партнерів.

 

- Сподіваємося, що угода про співпрацю, термін якої завершується у нинішньому році, буде продовжена надалі, - каже Андрій Гижко. – Швейцарці про це не говорили, але по виразу їхнього обличчя видно, що вони задоволені тим, як їхні кошти працюють на поліпшення умов життя наших земляків. Отож, можна прогнозувати на позитивні висновки від їхньої поїздки у наш регіон.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область

 

Голос України