Депутати Вінницької райради одноголосно підтримали звернення до парламенту припинити «масове скорочення працівників освіти». Ініціатором документа стала профспілка працівників освіти району.

 

За інформацією голови Вінницької районної ради Сергія Сітарського, Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», прийнятим 24 грудня 2015 року, передбачено скорочення протягом нинішнього року на п’ять відсотків кількості шкіл, припинення з 1 вересня ц. р. фінансування за рахунок освітньої субвенції загальноосвітніх навчальних закладів (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб.

Йдеться також про скорочення керівного, адміністративного, управлінського, господарсько-обслуговуючого персоналу, водіїв, робітників, які обслуговують громадські будівлі, щонайменше на 10 відсотків.


— Далі вже економити нема на чому, — наголошували на сесії депутати. — Протягом останніх років штатні розписи переглядалися неодноразово і доведені до мінімуму. Тепер забезпечуються тільки елементарні потреби життєдіяльності навчальних закладів. Подальше скорочення працівників призведе до порушення санітарних норм, теплового режиму, якості харчування, погіршення стану здоров’я учнів та якості надання освітніх послуг.


— Закриття малокомплектних шкіл можливо за умови підвезення учнів «шкільними» автобусами або спецрейсами до інших навчальних закладів, — наголосив Сергій Сітарський. — На їх придбання немає грошей. Спершу потрібно створити умови для продовження навчання дітей, а вже тоді припиняти фінансування таких навчальних закладів.


Депутати райради, які вивчали ситуацію на місцях, сподіваються, що до їхніх пропозицій дослухаються у столиці. Наголошують, що економія на освіті обернеться у майбутньому новими, ще більшими проблемами для держави.

Вінницька область.