Як влада дбає про соціальний захист та медичне забезпечення чорнобильців, напередодні тридцятих роковин з дня трагедії на ЧАЕС розповіли у прес-центрі Закарпатської облдержадміністрації. Варто відразу ж наголосити: основні пільги і компенсації фінансують із державної казни.

«Нині збережено пільги, гарантовані державою чорнобильцям, зокрема на проїзд та оплату комунальних послуг, на санаторно-курортне лікування. Цьогоріч передбачено 520 тисяч гривень на оздоровлення чорнобильців—інвалідів першої категорії (майже сто осіб), з яких протягом першого кварталу надійшло майже 48 тисяч», — повідомила начальник облвідділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Наталія Омелянюк (на знімку ліворуч). Ці кошти спрямували в райони й міста для придбання путівок. Наразі укладено 33 угоди з санаторіями на 188 тисяч гривень. Решта договорів — на стадії укладення.

А за рахунок коштів обласного бюджету передбачено 150 тисяч гривень на відшкодування витрат за самостійне оздоровлення в санаторіях області 30 чорнобильцям. Також закладено 920 тисяч гривень на медикаменти та зубопротезування. Але дивує скасування основних пільг на лікування для постраждалих 3-ї категорії та дітей. Також скасували право на санаторні путівки ліквідаторам 2-ї категорії. Третій рік поспіль держбюджет не фінансує забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців.
Лише влада Ужгорода планує виділити 49 тисяч гривень на ремонт житла трьом родинам чорнобильців, які мають статус інвалідів війни. Та за розпорядженням облдержадміністрації передбачити аналогічні видатки мали би всі райони та міста. Не заплановано і виділення учасникам ліквідації жодної земельної ділянки, за винятком трьох у Хусті.
Водночас, як повідомила заступник директора облдепартаменту охорони здоров’я Єлизавета Біров (на знімку праворуч), вже проліковано 360 чорнобильців з усієї області.

Закарпатська область.

Фото прес-служби ОДА.

ФАКТ

Понад чотири тисячі закарпатців мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них більше половини — учасники ліквідації наслідків катастрофи, майже триста — інваліди, майже вісімсот постраждалих — діти.

ТИМ ЧАСОМ

Ліквідаторам по тисячі гривень

Виконком Хмельницької міськради постановив виплатити учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС по тисячі гривень. Так вирішили підтримати і вшанувати тих, хто пожертвував своїм здоров’ям, щоб захистити країну та світ від страшного лиха. Для цього з міського бюджету виділили 375 тисяч гривень.

Вл. інф.