Як писав «Голос України», у Дніпропетровську вже кілька тижнів тривають масштабні перевірки шкіл і дошкільних закладів. Чиновники міськради разом із громадськими активістами вперше за багато років оприлюднили реальну картину з дитячим харчуванням і батьківськими фондами.

Обстеження навчальних закладів лише одного району міста викликали у перевіряльників стільки запитань, що за підсумками було зібрано окрему робочу нараду в міській раді. Ініціатор заходу, заступник міського голови Олена Молошна визнала, що ситуація дуже запущена.
— На жаль, дуже багато проблем виявляємо в організації перебування дітей у школах і дитсадках, починаючи з їхнього харчування і закінчуючи безпекою, — зазначила заступник міського голови. — Окремої уваги потребує питання прозорості використання батьківських коштів, оскільки багато скарг надходить щодо їх нецільового використання.
Своїми враженнями поділилися громадські активісти, які брали участь у перевірках. Так, радник міського голови Одарка Біла розмістила у Фейсбуці результати власних спостережень:
«Загнані в кут батьки змушені терпіти харчування дитини булочками і чаєм, адже з’їсти «гарячу» страву може бути небезпечно. Діти, купуючи в буфеті булочку й чай, у середньому залишають 7 гривень, множимо на середню кількість дітей у школі, які сходили в буфет: 500 на 21 робочий день. Виходить, що компанія, яка надає послуги харчування, в одній школі отримує 73 500 грн. щомісяця. Ця сума йде в кишеню тому, хто надає послуги, і, звичайно, вона не оподатковується. Ремонт обладнання на кухні зазвичай проводять за батьківські кошти. Сумний приклад — школа №19.
Зрозуміло, що компанія показує, що виходить на нуль і прибутків не має, тому що готує, очевидно, із золотих продуктів вартістю:
цукор — 28 грн./кг;
гречка — 39 грн./кг;
макарони — від 20 грн./кг;
хек — 76 грн./кг;
рис — 30 грн./кг.
А директори або отримують частку, або просто терплять, адже тендер компанія виграє на район».
Як пише радник міського голови, у результаті перевірки було виявлено факти грубих порушень із постачанням продуктів, а також з їхньою якістю. У дитячих садках за санітарними нормами передбачено завезення продуктів двічі на тиждень. На практиці це відбувається значно рідше.
«Наведу приклад НВК №92 на базі школи. Одна група дитячого садка — 30 дітей. Картопля при споживанні 15 кг, на тиждень 5 робочих днів. Перше завезення цієї продукції 25.02.2016 — 194 кг. Далі 25.03.2016 завозять ще, але залишки не враховують. І в результаті 100 кг гниють з 25.02 доти, доки комісія не прийшла. На 08.04 картоплі в наявності 179 кг.
Така поведінка не тільки в районному управлінні освіти, а й у міському. Приклад — ДНЗ №239. 12 грудня 2015-го їм завозять майже 1200 кг. А 25 березня 2016-го завозять ще 
300 кг за наявності залишку 
700 кг», — розповідає Одарка Біла.

Дніпропетровська область.

 

 

На знімку: тут готують їжу дітям.

Фото зі сторінки у Фейсбуці.

Тим часом

Масштабні перевірки шкільних їдалень стартують по всій області. Дніпропетровська ОДА закінчила збір анкет про якість шкільного харчування. Загалом за два тижні, з 1 по 15 квітня, свої відгуки залишили майже 300 батьків. Більша частина скарг стосувалася несмачної їжі й антисанітарії в їдальнях. Після аналізу всіх анкет розпочнуться перевірки за участю громадських активістів. До їдалень навчальних закладів обіцяють виїжджати без попередження. Таку інформацію озвучив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко:
— Два з половиною тижня тому ми запропонували батькам заповнити анкети про якість шкільного харчування. За цей час отримали майже 300 відгуків. Найбільше — з Дніпропетровська і Кривого Рогу. Батьки скаржилися на несмачну їжу й бруд у їдальнях. Наступного тижня розпочнуться перевірки.
Як ідеться у повідомленні на сайті ОДА, майже половина батьків зазначають, що керівництво школи наполягає, щоб діти обов’язково відвідували шкільну їдальню. Тепер навчальні заклади і їдальні буде відвідувати спеціально створена комісія. Передусім перевірять ті школи, на які надійшло найбільше скарг. Комісія перевірить якість продуктів, відповідність санітарним нормам і ціни шкільних обідів.