Протягом першого кварталу нинішнього року на Вінниччині розпочали власну справу майже дві тисячі нових підприємців, на вісім відсотків більше, ніж за такий само період торік.

 

У структурі підприємницької діяльності зростання фізичних осіб становить півтори тисячі (більш як на п'ять відсотків), решта -- це юридичні особи, число яких додалося майже на двадцять відсотків. Відповідно суб'єкти малого підприємництва сплатили більше (на 36 відсотків) податків, їх загальна сума становила за три місяці ц.р. 463 мільйони гривень. Значну частину з них (255 мільйонів гривень) переказали до місцевих бюджетів.

 

Як повідомили у Спілці підприємців Вінниччини, найбільше фізичних осіб-підприємців зареєстровано у Вінниці та Могилеві-Подільському, а також у Вінницькому, Калинівському і Тульчинському районах. Переважна більшість нових юридичних осіб з'явилася в обласному центрі. Активізацію малого і середнього бізнесу в регіоні фахівці пояснюють прагненням людей працювати на себе. Значна частина підприємців -- переселенці з Донбасу та Криму. Щоправда, є й інший бік медалі -- у першому кварталі 1600 суб'єктів підприємницької діяльності припинили власну справу.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України