Виконання місцевих бюджетів за три місяці нинішнього року, як і за минулий рік, свідчить про позитивну динаміку наповнення місцевої скарбниці. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту фінансів Закарпатської ОДА Петро Лазар. За перший квартал до загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області надійшло 568 мільйонів гривень, що більше від планових показників на 43 відсотки і більше, ніж за перший квартал минулого року, на 56 відсотків.


За словами Петра Лазаря, аналіз виконання низових бюджетів свідчить, що лише заледве тридцять відсотків місцевих бюджетів мають надходження в обсягах, необхідних для забезпечення виконання власних повноважень. «У третини місцевих бюджетів рівень надходжень податків такий низький, що не забезпечує навіть утримання апарату сільської ради. Протягом січня—березня, наприклад, в одинадцяти сільських бюджетах із трьохсот двох доходи становили від двох до десяти з половиною тисяч гривень», — зазначив посадовець.


Серед проблемних питань, які виникли під час затвердження місцевих бюджетів і наразі не вирішені, Петро Лазар назвав фінансування професійно-технічних навчальних закладів. Як відомо, цьогоріч видатки на утримання ПТУ, розташованих на території міст обласного значення, планувалися у відповідних бюджетах міст, а на інших територіях — з обласного бюджету. Якщо область та міста Берегове і Хуст передбачили кошти для цих закладів на весь рік у повному обсязі, а місто Ужгород тільки на перший квартал, то в Мукачевому видатки на потреби зовсім не були включені до бюджету. Тільки наприкінці березня до бюджету міста внесли зміни, якими передбачено 9,5 мільйона гривень для фінансування училищ. Із державного бюджету для ПТНЗ Закарпаття додатково виділена стабілізаційна дотація в сумі 15,5 мільйона гривень, які розподілили бюджетам міст обласного значення залежно від кількості учнів, які навчаються у профтехучилищах. «За перший квартал видатки закрито, однак до кінця року ще додатково необхідно для цих закладів 49 мільйонів гривень, із них у Мукачевому — майже 32 мільйони», — наголосив П. Лазар.


У цьому році Закарпатська область не отримала з держбюджету й субвенції на фінансування передбачених законом пільг окремим категоріям громадян. Згідно із законом про державний бюджет, цільова субвенція на пільгові перевезення або ж послуги зв’язку, повідомляють у прес-службі ОДА, не передбачена. Оплачувати пільги, які фактично гарантує держава, місцеві бюджети повинні самі. Якщо в містах обласного значення можна ще знайти кошти, то в районних бюджетах їх просто немає. 


Крім цього, не забезпечена асигнуваннями і потреба в коштах на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, а також на оплату енергоносіїв. Найгострішою є проблема в гірських районах та селах із малою чисельністю населення. І труднощі із вчасною виплатою зарплати працівникам бюджетної сфери виникли б уже на початку другого кварталу. Щоб уникнути цього та оплатити вчасно за енергоносії, в березні до обласного бюджету внесли зміни, якими передбачено бюджетам районів 6,6 мільйона гривень, зокрема депресивному Воловецькому — 5,8 мільйона. Лише так планується виплатити заробітну плату бюджетникам за першу половину року в повному обсязі. 

Закарпатська область.