Меморіальну дошку у пам'ять про загиблого в серпні 2014 року під Іловайськом Юрія МАТУЩАКА (на знімку) відкрили в його рідному Донецькому національному університеті -- у Вінниці. Підтримку в її виготовленні надав народний депутат України Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ.

 

Фото з сайту Вінниця Ок.

 

Випускник історичного факультету Юрій Матущак був активним учасником Майдану в Донецьку, створював загін Самооборони, а під час навчання на третьому курсі навколо нього об'єдналися однодумці в новоствореній патріотичній громадській організації "Поштовх". Він був одним із перших, хто пропонував присвоїти ВНЗ ім'я Василя Стуса. 27-річний активіст добровольцем пішов у зону АТО, служив у батальйоні Нацгвардії "Дніпро-1" (нині це полк патрульної служби особливого призначення). Про це говорив під час відкриття меморіальної дошки соратник Юрія по організації "Поштовх" Сергій ЗЛИВКО. Участь у заході взяли бійці полку "Дніпро-1". Батько Юрія Віталій МАТУЩАК збирав кошти під час виставок з продажу власних картин. Фінансову підтримку надали підприємці з Вінниці і Києва. Меморіальну дошку відлили з бронзи. На ній відтворено обличчя Героя в обрамленні кучерявого волосся, подано коротку довідку про нього. Зазначено, що Юрій Матущак нагороджений орденом "За мужність" III ступеня і відзнакою полку "Лицарський хрест доблесті". Обох нагород удостоєний посмертно.

 

-- Вірю в те, що пам'ять про Юрія Матущака так само буде вшановано у його рідному Донецьку, -- наголосив у своєму виступі помічник народного депутата України Олександра Домбровського Максим ЦАРЕНКО.

 

Право на відкриття знака надали батькові Юрія Віталію Матущаку та ректору університету Роману ГРИНЮКУ.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України