До 100-ліття Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України (ювілей — у наступному році) її ректор Андрій Чебикін пообіцяв відновити соту ікону для Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Обіцянка прозвучала на відкритті виставки 90 ікон, відновлених завдяки співпраці з цим закладом.

 

«Наш заповідник співпрацює з академією з 1987 року. За цей час фахівці кафедри техніки та реставрації творів мистецтва надали кваліфіковану допомогу у відродженні 92 пам’яток образотворчого мистецтва, — розповідає генеральний директор заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь. — Ці ікони, виявлені на Чернігівщині, перебували в аварійному стані, попсовані жуком-деревоточцем, уражені пліснявою, зі значними втратами фарбового шару. Фахівці академії рятують майже «безнадійні» ікони. Тут проводять їх всебічні дослідження: мікробіологічні, хіміко-технологічні, стратиграфічні, застосовують зйомки в ультрафіолетовому випромінюванні та інфрачервоному спектрі».


На виставці є ікони різноманітних сюжетів. Привертають увагу барокові величні образи Богородиці XVІІІ ст., з реалістичними українізованими рисами, у пишних мафоріях на тлі тисненого орнаменту. Барокова пишність тут пом’якшена ліричністю образів, м’яким колоритом.


Чимало ікон присвячено Миколаю Чудотворцю, «всенародному святому». Іконографія Св. Миколая — одна з найбільш усталених. Серед найулюбленіших народних святих був також Георгій, або Юрій. На іконах Св. Юрій — доблесний лицар на білому коні, він перемагає змія-дракона. Ці образи найбільш поетично піднесені, позначені казковістю та героїзацією.


Академія образотворчого мистецтва і архітектури та заповідник «Чернігів стародавній» підписали угоду про співпрацю, засвідчивши в такий спосіб обіцянку виконати ювілейну реставрацію сотої ікони Чернігівщини.

 

Виставку в Чернігові відкривають (зліва направо) генеральний директор Національного архітектурно-історичного музею «Чернігів стародавній» Юрій Соболь, ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Андрій Чебикін, проректор академії Остап Ковальчук.

 

Фото Сергія ЧЕРНЯКОВА.